Clogs, aanbiedingen van de beste merken

Klompen is houten schoeisel dat al sinds de oudheid bestaat, vooral in de Middeleeuwen waren klompen populair. Er we dragen ze nog steeds. In Nederland worden in bescheiden mate nog steeds de traditionele houten klompen gebruikt als werkschoenen op het platteland.Maar ook in de modewereld komen we internationaal nog steeds klompen tegen. Deze moderne klompen worden op z'n Engels clogs genoemd, en ze zijn een heel stuk moderner en modieuzer dan de klompen uit de souvenierwinkel. Ook in Nederland noemen we deze modieuze klompen clogs om ze niet te verwarren met de klassieke klompen.

Officieel is een klomp of clog een schoen die gedeeltelijk of geheel van hout gemaakt is. Een clog hoeft dus niet de bekende klompvorm te hebben, maar het kan ook een muiltje met een houten zool of een houten hak zijn. Wat er precies onder een clog verstaan wordt kan ook per schoenwinkel verschillen. Zo kom je daar bijvoorbeeld ook clogs tegen die een klompvorm hebben maar waar geen splinter hout in is verwerkt.


Ook Zweedse muilen worden vaak clogs genoemd. Deze instappers zijn aan de voorzijde geheel gesloten maar aan de achterkant open. Hout kom je bij Zweedse muilen echter zelden tegen.

De modieuze damesclogs zijn van deze Zweedse muilen afgeleid. Ze hebben een duidelijke klompvorm maar zijn aan de achterkant open en beschikken vaak over een hoge hak of sleehak die de clog een totaal andere, vrouwelijke, uitstraling geeft. Deze clogs kunnen open zijn aan de voorkant, waardoor het een soort sandalen op een hoge houten zool en hak worden.


Een schoenenmerk dat mooie clogs maakt is Sendra, een merk dat vooral bekend is om zijn westernlaarzen.  Ook UGG Australia, Ash, Esprit en Scholl hebben mooie clogs in hun collectie.