Demping hardloopschoenen


Demping is één van de meest belangrijkste factoren bij hardloopschoenen. De demping bepaalt of een hardloopschoen een goede hardloopschoen is. Daarom hier informatie over demping hardloopschoenen.


Het nut van demping bij hardloopschoenen

Demping is erg belangrijk bij hardloopschoenen. Door een goede demping krijgt je lichaam minder schokken te verwerken. Dit voorkomt rugklachten en knieklachten.

Verschillende soorten demping

Demping kan op verschillende manieren bereikt worden. Zo maakt Nike voor zijn hardloopschoenen gebruik van lucht (de bekende Nike Air techniek). Tegenover deze luchtdemping staat de gel demping zoals Asics deze gebruikt.

Demping en de prijs van hardloopschoenen

Is er verband tussen de prijs en de demping van hardloopschoenen? Ja die is er. Duurdere hardloopschoenen hebben over het algemeen een betere demping. Ook de termijn waarop de demping goed blijft is langer bij duurdere hardloopschoenen.

Hoe lang werkt de demping bij hardloopschoenen?

De demping bij hardloopschoenen neemt gaandeweg af, en bereikt op een gegeven moment een waarde die niet meer gezond is. De hardloopschoenen kunnen dan de prullenbak. Goede hardloopschoenen gaan wat dit betreft 1.000 tot 1.200 kilometer mee (en mindere hardloopschoenen minder lang). De demping is dan zo'n 35 procent afgenomen en dan kom je onder de minimum grens.

Maar richt je niet teveel op dat aantal kilometers. Als je hardloopschoenen niet gebruikt maak je geen kilometers maar de demping neemt wel af. Dit omdat de schoenen uitdrogen. Een andere factor die van belang is is de frequentie. De demping van hardloopschoenen neemt sneller af als je de schoenen kort achter elkaar gebruikt. Bijvoorbeeld twee keer hardlopen binnen 24 uur is een aanslag op de demping. Daarom kiezen frequente hardlopers er vaak voor om meerdere paren hardloopschoenen aan te schaffen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en voor goede hardloopschoenen tegen lage prijzen bij de beste hardloopwinkels.

Foto: Asics hardloopschoenen