Tips: Schoenen met gladde zolen


Schoenen met (te) gladde zolen? Het is vervelend als je de hele dag het gevoel hebt op ijs te lopen. En het kan ook nog gevaarlijk zijn. Voor je het weet glij je uit. Maar de oplossing is heel simpel.

Vooral kunststof zolen of leren zolen kunnen erg glad zijn. Als ze nieuw en nog niet ingelopen zijn, maar ook als ze versleten zijn.

Schuurpapier

Wrijf met een schuurpapiertje de zool wat ruwer. Schuurpapier met korrel nummer 50 is het meest ideaal voor deze toepassing. Maar let op! Doe dit niet bij schoenen met een karton-achtige zool zoals ballerina's.

Een wat grovere nagelvijl kun je ook gebruiken om een schoenzool mee op te schuren.

Zolen slijten

Nieuwe schoenen, met gladde zolen, kun je aan de onderkant wat ruwer maken door wat te wrijven of sloffen over harde ruwe ondergronden als beton, steen, grind en putdeksels. Dit heeft hetzelfde slijtende effect als bij het lopen. Maar je versnelt het wat.

Een extra zool

Methode drie is voor oudere schoenen die glad worden omdat de schoenzool versleten is. Je kan dan een extra zool onder de schoenen lijmen. Te koop bij schoenenwinkels voor ongeveer 15 euro.

Traction spray / grip spray

Bij deze schoenenwinkels kun je ook spray kopen om je zolen wat meer grip te laten geven. Dit is een soort coating die de zool ruwer maakt. Haarlak wordt hiervoor ook wel eens gebruikt, maar dat werkt maar kort en verdwijnt bovendien als je op een natte straat loopt.

Zie ook: tips onderhoud schoenen.