Ook deze zomer zullen bootschoenen weer veel gedragen worden. Door mannen, maar ook door vrouwen. Bootschoenen zijn mooie zomerse schoenen, vaak in vrolijke kleuren en met een frisse witte zool.

Kijk maar eens bij de aanbiedingen van bootschoenen en constateer dat ook dit jaar weer vele schoenmerken hippe bootschoenen op de markt brengen. Vaak tegen een lage prijs, want dat is ook een charme van bootschoenen. Het zijn geen dure schoenen, je kan dus nog eens een extra paar bootschoenen in een ander kleurtje kopen zonder bij de kassa pijn in je buik te krijgen.

Bootschoenen werden ooit bedacht voor de pleziervaart. Door hun eigenschappen hielden ze de voeten aan boord van een schip droog en gaven ze veel grip op een dek van een jacht, ook als dit dek nat was. Sinds de jaren 80 worden bootschoenen echter vooral als mode-item verkocht. Het zijn comfortabele en mooie schoenen voor de zomer. Zowel dames als heren dragen ze.

Wat zijn bootschoenen?

Bootschoenen zijn zomerschoenen die als kenmerk een witte zool hebben. Hiermee kun je op het dek van een boot lopen zonder vlekken achter te laten. Deze witte zolen hebben inkepingen in een zigzag-patroon. Deze inkepingen vormen een profiel dat grip geeft op een nat dek.

Uitvinder van de bootschoenen is de Amerikaan Paul Sperry die in 1935 de Top-Sider op de markt bracht. Deze eerste bootschoen is nog steeds onder de merknaam Sperry Top Sider te koop bij vele schoenenwinkels.

Voor het profiel van de schoenen liet Paul Sperry zich inspireren door zijn hond Prince. Omdat Prince zo goed over het ijs kon rennen nam Sperry het profiel van de kussentjes van de hondenpoten als basis voor dat van de zolen van zijn bootschoenen.

Veters van bootschoenen

Een ander kenmerk van (echte) bootschoenen zijn de veters aan de zijkant van de schoenen. Deze horen in verbinding te staan met de gewone veters zodat de schoen optimaal passend wordt gemaakt als de veters worden aangetrokken. Bij veel bootschoenen zijn de veters aan de zijkant echter alleen voor de sier, en staan niet in verbinding met de andere schoenveters.

Waterdichte bootschoenen

Een echte bootschoen, voor gebruik op een jacht of ander pleziervaartuig, moet natuurlijk ook waterdicht zijn. Hiervoor voorzag Sperry zijn eerste bootschoenen van een dikke waterdichte rand op de voorkant van de schoenen die de verbindingen tussen zool en schoen waterdicht afsloot. Deze techniek keek hij af van de originele Indiaanse mocassin.

Bootschoenen en mode

De bootschoen heeft tegenwoordig de reputatie van een modieuze schoen. Het zijn vrolijke en zomerse schoenen om te zien die zich makkelijk met vele outfits laten combineren. Het zijn heel casual schoenen om te zien. Ze staan heel leuk onder een driekwart broek of onder een katoenen broek waarvan de pijpen wat zijn opgerold op omgevouwen (“hoog water in de polder”). Bootschoenen kunnen met sokken worden gedragen, maar je kunt ook kiezen voor lage (onzichtbare) sneakersokjes. Blote voeten in bootschoenen raden we niet aan. Omdat dit gesloten schoenen zijn kun je anders zweetvoeten in bootschoenen krijgen.

De klassieke bootschoenen en moderne bootschoenen

De bootschoen is in de loop der tijd wel aangepast. De originele bootschoen zoals Sperry deze maakte en zoals ze de eerste decennia in de pleziervaart werden gebruikt waren altijd bruin met een witte zool en gemaakt van leer.

Tegenwoordig heb je bootschoenen in alle kleuren en met prints, en zijn bootschoenen steeds vaker van canvas gemaakt in plaats van leer. Ook de zolen zijn lang niet altijd meer wit.

Kijk bij de bovenaan dit artikel genoemde aanbiedingen van bootschoenen om te zien wat er allemaal aan bootschoenen te koop is.

Onderwerpen:
Bootschoenen, heren, dames, aanbiedingen bootschoenen.