Brogues zijn schoenen die voorzien zijn van perforaties (gaatjes). In de praktijk bedoelt men echter meestal nette herenschoenen als men het over brogues heeft. En de laatste tijd zijn ook de brogues voor dames erg in trek.

Ook de brogues voor dames zijn vaak nette leren of suède schoenen. Maar brogues kunnen ook heel andere soorten schoenen zijn, bijvoorbeeld booties, sneakers, laarzen of andere schoenen waarin gaatjes gemaakt zijn.

Deze gaatjes zijn tegenwoordig zuiver decoratief, maar oorspronkelijk hadden ze een functie. In het verleden werden schoenen van perforaties voorzien als deze op vochtig terrein gebruikt werden. Zo kon het water uit de schoen worden afgevoerd. Brogues waren dus vooral ideaal als werkschoenen. Zo worden ze tegenwoordig ook nog vaak gebruikt, maar dan voor werk op kantoor.

Kijk voor mooie brogues bij de aanbiedingen nette schoenen bij de beste online schoenenwinkels.

Brogues hebben hun naam te danken aan het Keltische woord brog (bróg in het Iers of bròg in het Schots) dat schoen betekent. Broques stammen dan ook uit deze landen waar ze vooral in moerassig gebied gebruikt werden.

De traditionele brogue werd gemaakt van ongelooid leer en voorzien van perforaties. Het waren vroeger echte outdoor-schoenen, vaak gebruikt als werkschoenen. Brogues hadden toen een heel andere reputatie als nu.

Tegenwoordig wordt met brogue meestal een lage herenschoen met lage hak bedoelt. Nette schoenen die juist binnen gedragen worden en die niet vuil en nat mogen worden.

Brogue schoenen zijn onder te verdelen in verschillende submodellen waarbij de manier waarop ze sluiten in welke categorie ze vallen.

We onderscheiden de Oxford schoen / Richelieu waarbij de veter onder de flap is weggewerkt (een gesloten vetersluiting), de Derby / Blechter met een open vetersluiting, de Ghillie, een dansschoen voor vrouwen en de Monk, een brogue schoen die met riempjes of een gesp wordt gesloten in plaats van met veters.

Onderwerpen:
Hierboven maak je kennis met broque schoenen. Brogues zijn nette schoenen met gaatjes voor heren en dames. Je hebt verschillende modellen broques zoals oxford schoenen, richelieus, derby schoenen en monks. Bij de aanbiedingen van broques hier boven vind je ze allemaal goedkoop bij de beste online schoenenwinkels in Nederland.