Brogues werden lange tijd als herenschoen gezien. Maar de laatste tijd brengen opvallend veel merken brogues voor dames uit. Daarom hier aandacht voor dames-brogues.

Wat zijn brogues?

Brogues kun je heel eenvoudige omschrijven als “schoenen met gaatjes”. Brogues zijn meestal nette herenschoenen, maar het kunnen ook laarzen, booties of sneakers zijn. En dus ook damesschoenen. Eigenlijk alle soorten schoenen mits er perforaties inzitten.

De eerste brogues waren werkschoenen. Ze werden in Groot-Brittannië gebruikt door landarbeiders. De gaatjes waren bedoeld om het vocht uit de schoen te laten lopen. De naam brogues is afgeleid van het Keltische woord brog, dat schoen betekent.

Tip: Kijk hier voor voorbeelden van brogues voor dames.

Waar koop je brogues?

Brogues voor dames en heren zijn in iedere goede schoenwinkel te vinden. Kijk bij de acties van schoenenwinkels als je goedkoop een paar mooie brogues wilt kopen.

Van werkschoenen naar nette schoen

Het is grappig dat brogues zijn geëvolueerd van werkschoenen voor landarbeiders naar schoenen die nu vooral als nette schoen worden gezien. Alsof alle zakenmensen in Nederland ineens op klompen zouden gaan lopen! Overigens hebben espadrilles een soortgelijke ontwikkeling doorgemaakt. Dat waren aanvankelijk ook schoenen voor arme Spaanse boeren.

De meeste brogues die we nu in de winkel vinden zijn nette leren schoenen, al worden ze ook wel eens van suède gemaakt. Brogues worden vooral onder een net pak of zakelijke outfit gedragen. Dat geldt ook voor brogues voor dames. Ze staan chic bij een colbert of pantalon, maar je kunt ze tegenwoordig ook mixen met een jeans, leren jack of zelfs een rok of jurk. Alles kan!

Goede merken brogues voor vrouwen

We schreven het al. Dames-brogues worden door steeds meer merken gemaakt. Enkel merken waarvan de brogues voor dames erg in trek zijn zijn Bronx, ClarksPost Xchange en La Strada.

Onderwerpen:
Brogues dames, brogue schoenen dames, brogue damesschoenen.