Bij het fietsen (wielrennen) wordt het belang van goede fietsschoenen wel eens onderschat. Het zijn de schoenen die de kracht van het lichaam overbrengen op de pedalen en de fiets. Goede fietsschoenen zijn dus erg belangrijk om optimaal van je spierkracht te profiteren.

Daarom besteden we hier aandacht aan fietsschoenen. We geven informatie over deze wielrennenschoenen en tips om rekening mee te houden als je fietsschoenen koopt.

 • Fietsschoenen moet je goed passen. Toch kun fietsschoenen heel goed online kopen en thuis passen. Vooral als je kiest voor een online schoenenwinkel die gratis bezorgen en retour sturen aanbiedt. Kijk maar bij de aanbiedingen van fietsschoenen van de beste online schoenenwinkels en sportwinkels.
   
 • Als je online fietsschoenen besteld is het natuurlijk handig als je meteen de juiste maat besteld (ook al kun je meteen meerdere maten bestellen om thuis te passen). Het is dan belangrijk om te weten dat de fietsschoenen van AGU, Mavic, Shimano, Diadora en Sido erom bekend staan dat ze klein vallen. Bij deze merken kun je daarom beter een maatje hoger bestellen dan je gewend bent bij je normale schoenen. Bij Pearl Izumi en Northwave kun je wel je normale schoenmaat bestellen.
   
 • Fietsschoenen moet je nooit te krap kopen maar ook niet te ruim. Je voeten zetten uit tijdens het fietsen, maar doordat je voeten tijdens het fietsen minder in de schoen hoeven te bewegen dan bij bijvoorbeeld hardlopen is er minder extra ruimte nodig. Een marge van 2 a 3 millimeter tussen voet en voorkant van de schoen is al voldoende.
   

    

 • De breedte van de fietsschoen is natuurlijk ook belangrijk. In de breedte moeten fietsschoenen goed aansluiten maar ze mogen niet te veel druk geven op de breedste plek van je voet. Dit kan gaan irriteren en pijn gaan veroorzaken.
   
 • De achterzijde van de fietsschoen moet goed op de hiel aansluiten. Zodanig dan de schoen daar bij het lopen niet beweegt. Je mag er echter ook geen drukpunten voelen.
   
 • Fietsschoenen hebben vaak een bevestigingssysteem met gespen of met klittenband. Een bevestiging met klittenband is wel zo gemakkelijk maar een bevestigingssysteem met gespen gaat langer mee dan een bevestigingssysteem van klittenband en je voet zit met gespen veel beter vast.
   
 • Naast de fietsschoenen met riempjes zijn er ook fietsschoenen met een clipless system, waarbij je de fietsschoen direct in het pedaal klikt. Deze hebben als voordeel dat je goed vast zit, maar ook heel snel en makkelijk los kan komen als dat nodig is. Dit vermindert de kans op valpartijen. 
Kijk bij de bovengenoemde aanbiedingen van fietsschoenen van de beste online schoenenwinkels en sportwinkels voor alle informatie en prijzen.

Onderwerpen:
Fietsschoenen met riempjes, clipless fietsschoenen, vastklikken, schoenen fiets bevestigen, schoenen fietsen, wielrennen.