Voor het kiezen van hardloopschoenen is de ondergrond van belang. Loop je op een harde ondergrond zoals asfalt? Of geef je de voorkeur aan een hardloopsessie door het bos, over onverharde bospaden? Dan worden er andere eigenschappen van je hardloopschoenen verwacht.

Een harde ondergrond stelt namelijk andere eisen aan hardloopschoenen dan een zachte ondergrond zoals een bospad. Hier geven we informatie over de keuze van hardloopschoenen met betrekking tot de ondergrond waarop je loopt.

Meeste hardloopschoenen zijn afgestemd op asfalt

Wist je dat bijna driekwart (72 procent) van het hardlopen op verharde ondergrond zoals asfalt plaatsvindt? Dit blijkt uit een onderzoek van TNO, Daarom richten de meeste fabrikanten van hardloopschoenen zich vooral op schoenen die bedoelt zijn voor een harde ondergrond. 23% loopt op een zachte ondergrond zoals bospaden, 5% gebruikt een atletiekbaan.

Goede hardloopschoenen kopen? Kijk bij de aanbiedingen van hardloopschoenen wat de beste schoenenwinkels en sportwinkels van Nederland aan hardloopschoenen in de aanbieding hebben.

Onverhard hardlopen

Loop je vaak onverhard? Let er dan extra goed op of je hardloopschoenen geschikt zijn voor een onverharde ondergrond. Deze schoenen worden trail hardloopschoenen genoemd. Deze hardloopschoenen voor onverhard terrein bieden meer grip door meer profiel. Ook zijn ze stijver wat een voordeel is bij afdalingen (al zijn de echt stijve trailschoenen eigenlijk alleen in de bergen plezierig) en ze zijn beter bestand tegen natte weersomstandigheden.

Echte trailschoenen worden in Nederland echter maar zelden gebruikt. De verschillen tussen verhard en onverhard terrein is hier daarvoor niet groot genoeg. Met een paar goede allround hardloopschoenen kun je overal in Nederland goed terecht!

Goede hardloopschoenen in Nederland

Waar moeten goede hardloopschoenen in Nederland dan wel aan voldoen? Ze moeten goede schokabsorptie hebben, want bij het lopen op een harde ondergrond krijgt je lichaam continue klappen te verduren. Hou er ook rekening mee dat hardloopschoenen na zo’n 1000 kilometer hun dempend vermogen gaan verliezen. Koop hardloopschoenen van een degelijk merk dan kun je er in Nederland uitstekend mee uit de voeten. Kijk bij de beste hardloopschoenen wat de topmerken zijn.

Meer informatie

 
Onderwerpen:
Beste hardloopschoenen zachte ondergrond, trailschoenen, bos, onverhard, hardlopen, asfalt, goede hardloopschoenen harde ondergrond.