Heb je schoenen die net een beetje te klein zijn? Dan zou je kunnen proberen de schoenen op te rekken. Hier hebben we enkele tips voor het oprekken van schoenen.

Maar hou hier rekening mee

  • Verwacht geen wonderen. Je kan schoenen iets oprekken, maar dan gaat het om een een maatje. 3 of 4 maten oprekken is wel veel gevraagd.
  • Oprekken van schoenen is een noodmaatregel, bijvoorbeeld om je wat te krap gekochte schoenen comfortabel te laten zitten. Ga geen kinderschoenen oprekken om de aankoop van nieuwe kinderschoenen uit te stellen. Daarvoor is de ontwikkeling van kindervoeten te belangrijk. Ook is het niet verstandig om schoenen bewust te klein te kopen als je maat niet beschikbaar is.
  • Niet alle schoenen zijn oprekbaar.

Schoenen oprekken met ijs

Schoenen met ijs oprekken is een methode die veel gebruikt wordt. Vul een zakje met water, doe deze in de schoenen en doe de schoenen in de vriezer. Door het vriezen zet het water uit en wordt ijs. Hierbij komt er continue druk te staan op de binnenkant van de schoen.

Schoenen oprekken met natte kranten

Bij leren schoenen wordt er vaak gebruik gemaakt van natte kranten. Let op, bij kunstleer en canvas werkt dit niet. Stop de schoenen goed vol met natte kranten en laat ze twee a drie dagen staan. Na het opdrogen zijn de schoenen als het goed is ietsje ruimer.

Schoenen oprekken met een nat wattenstaafje

Deze truc is het minst comfortabel maar werkt wel. Doe een nat wattenstaafje op de plek waar het snelt en loop gewoon op de schoenen. Dit werkt, maar het is wel vervelend een wattenstaafje te gebruiken in een schoen die toch al knelt.

Nog meer tips om schoenen op te rekken

Hieronder zie je nog wat tips om je schoenen op te rekken. Bijvoorbeeld met een aardappel (!) of je haardroger.

Schoenen laten oprekken door de schoenmaker

Werken bovenstaande tips niet? Ga dan eens langs een (echte) schoenmaker. Schoenmakers beschikken vaak over apparatuur om schoenen op te rekken.
Zie ook: Meer tips onderhoud schoenen.

Onderwerpen:
Schoenen uitrekken, knellen, schoenen groter maken, oprekken schoenen, knellende schoenen oprekken.