Moccasins

Moccasins zijn schoenen die afgeleid zijn van de schoenen zoals Noord Amerikaanse indianen deze al eeuwen geleden droegen.
Zoals alle moderne schoenen zijn deze echter flink aangepast aan de moderne eisen en wensen. Roze moccasins en moccasins met kekke hakjes droegen de indianen vroeger niet.

Informatie over moccasins

Moccasins of mocassins?

Over de spelling van het woord moccasin is men het niet eens. Is het moccasin of mocassin? In Amerika, waar deze schoenen vandaan komen, schrijft men het als moccasins, maar in het Nederlands is het officieel mocassins. De meeste mensen hanteren echter de Engelse spelling. Wij daarom ook.

Maar eigenlijk is de enige echte benaming makasin. Van dit Indiaanse (Powhatan) woord is moccasin / mocassin afgeleid.

Van de indianen naar Europa

De eerste Europeanen die moccasins droegen waren de pelsjagers, en later ook kolonisten en handelaren die handel dreven met de indianen. Zo kwam de indiaanse schoen ook in Europa terecht, waar de moccasin door de eeuwen heen een flinke verandering heeft doorgemaakt.

Hoe ziet de klassieke moccasin er uit?

De echte moccasin is een gesloten schoen van zacht leer (hert of bizon) met een leren zool. Het leer is met pezen aan elkaar genaaid. Voor de warmte kan er een vacht (schaap of konijn) in zijn aangebracht.

Eventueel wordt de moccasin versierd met schilderwerk, borduurwerk of kralen. De versieringen hadden bij de indianen een functie, ze  beschermde de drager tegen boze geesten.

Hoe ziet de moderne moccasin er uit?

Heel divers. Wat de schoenfabrikanten moccasins noemen lijkt meer op de ballerina dan op de originele moccasin. Ze zijn nog wel vaak van leer, maar dan veel gladder en harder. De zool is niet meer van leer en er zijn allemaal modieuze varianten (zelfs met hoge hakken) die ook moccasin genoemd worden.

De moderne moccasins die nog het meest in de buurt komen van de originele moccasin zijn die van Minnetonka. De schoenen die veel andere moccasins noemen kunnen heel erg afwijken van het klassieke model moccasin. Soms zijn het gewoon instappers.