Met pumps worden meestal bij de tenen gesloten damesschoenen met een wat kortere naaldhak bedoeld. De klassieke pump is gesloten (in tegenstelling tot een sandaal), maar laat wel een deel van de hiel en een groot deel van de wreef onbedekt. Maar ook andere gesloten elegante damesschoenen worden wel pumps genoemd.

Zo hebben bovenstaande damesschoenen erg hoge hakken voor een pump, maar worden wel als zodanig beschouwd.

Beste en mooiste pumps

Ieder zichzelf respecterend merk damesschoenen heeft pumps in de collectie, maar lang niet al deze pumps zijn even goed van kwaliteit. Hierboven vind je een overzicht van de beste schoenenmerken die pumps maken.
Één zo’n topmerk pumps is Peter Kaiser. Dit Duitse schoenenmerk biedt niet alleen een heel groot assortiment mooie pump, Peter Kaiser pumps worden door kenners ook de beste pumps genoemd. Peter Kaiser biedt veel mooie pumps aan, waarvan het grootste deel geëxporteerd wordt.
Ook het Amerikaanse Guess maakt veel en mooie pumps. Zoals we van Guess mogen verwachten zijn de Guess pumps wat origineler en uitbundiger vormgegeven van dan de Peter Kaiser pumps. Minder klassiek en met meer versieringen en details.
En dit zijn nog maar twee van de vele goede merken die bekend staan om hun mooie pumps. Bij de bovenaan genoemde beste merken pumps vind je al deze goede schoenenmerken en aanbiedingen van hun pumps en andere schoenen.

Soorten pumps

Hierboven hadden we het al kort over de traditionele pump, en gaven we al aan dat er inmiddels vele variatie op deze basis pump zijn. Hieronder kort de verschillende soorten pumpt.
Klassieke pumps
Instapper met een middelhoge hak. Bij de tenen gesloten. Met een lage hiel. De wreef is voor een groot deel onbedekt. Het nadeel van de klassieke pump is dat al deze pumps op elkaar lijken.
Peeptoe pumps
Deze pumps zijn aan de voorkant open waardoor de tenen zichtbaar zijn. Het verschil met een sandaal is dat een peeptoe pump aan de achterkant en zijkant wel gesloten is.
Slingback pumps
Een “tegenovergestelde peeptoe pump”. Bij een slingback pump is het namelijk de hiel die open is terwijl dit schoentje bij de tenen gesloten is.
Veterpumps
Een veterpump heeft het model van een pump, maar op de wreef en / of voorzijde van het onderbeen zijn veters aangebracht. Hierdoor is er qua design veel meer mogelijk met deze damesschoenen. Veterpumps zijn vaak heel modieuze pumps om te zien.
Naaldhak pumps
De naaldhak pump (high heels) heeft een veel langere hak dan normaal. Door zijn lange dunne hakken staan deze pumps heel elegant, maar ze lopen wat lastiger en dwingen je voet in een onnatuurlijke houding. Als de hakken heel lang en dun zijn wordt er ook wel gesproken over stiletto pumps of stiletto’s.
Blokhak pumps
Een blokhak pump heeft juist een dikkere hak, wat de stabiliteit en loopgemak ten goede komt.
Sleehak pumps
Geen naaldhak of blokhak maar een sleehak. Deze pumps lopen daardoor makkelijk, plezieriger en comfortabeler, maar het design van deze damesschoen is minder elegant dan bij een pump met dunne hak.  Je ziet sleehak pumps vooral in de zomer.
Plateau pumps 
Met een plateau pumps speel je vals met je lengte. Deze pump doet je langer lijken. Iedere pumps met hakken doet je benen langer lijken maar bij plateau pumps valt het minder op dat dat door je schoenen komt.
Platte pump
Tot slot de pump met het kleinste hakje. De platte pump is bijna een ballerina (een pump met helemaal geen hak). Dit loopt aangenamer dan een pump met naaldhak, maar het benen verlengende effect verdwijnt.
Bij de bovenaan genoemde aanbiedingen van pumps vind je het aanbod van al deze verschillende soorten pumps bij de belangrijkste online schoenenwinkels van Nederland.

Puntige pumps

De puntige pump is geen echte soort pump, maar een trend in pumps die we regelmatig zien. Een puntige pump is een pump met een puntige neus. Door deze vorm laat deze damesschoen je voeten slanker lijken en je benen langer.

Maar er is ook een nadeel. De punt zorgt vanzelfsprekend voor minder ruimte voor je tenen. Als de hakken van de puntige pumps ook nog eens hoog zijn wordt dit nadeel versterkt doordat de tenen naar voren worden geduwd.

De pump als feestschoen

Pumps zijn zeer in trek als feestschoenen. Als vrouw wil je er op een feestje of feestelijke gebeurtenis natuurlijk elegant en op zijn mooist uitzien. Een paar stijlvolle pumps helpen je daarbij. Trek een paar mooie pumps aan, en je lijkt wel een metamorphose door te maken.

Ook door dames in representatieve functies worden daarom vaak pumps gedragen, maar wie hele (werk)dag op pumps loopt moet extra goed het draagcomfort in de gaten houden.

Goedkope pumps

Veel vrouwen kopen pumps niet met het idee deze vaak te dragen. Soms kopen ze een paar pumps speciaal voor een feest, of speciaal voor één bepaalde jurk of outfit. In zo’n geval wil je een paar pumps die er prachtig uitzien, maar wil je er natuurlijk niet te veel geld aan uitgeven.
Kijk voor zo’n paar mooie maar goedkope pumps bij de beste schoenenmerken voor goedkope pumps. Voor deze pumps betaal je niet veel geld, maar ze zien er schitterend uit.

Pumps met verwisselbaar voetbed

Ook in combinatie met pumps kun je je eigen zolen gebruiken. Veel fabrikanten van mooie pumps bieden namelijk ook pumps met uitneembaar voetbed aan. Pumps waarin je ook je eigen voetbed kunt gebruiken.

Veel topmerken in pumps bieden deze mogelijkheid. Denk daarbij aan pumps van Peter Kaiser, Tamaris, Gabor, Unisa en andere bekende namen op het gebied van goede pumps.

Geschiedenis pumps

Pumps bestaan langer dan je waarschijnlijk zal denken. In de zeventiende en achttiende eeuw werden er al pumps gedragen. En niet alleen door dames, maar ook door heren van adel. De herenpumps uit die tijd hadden zelfs hogere hakken dan die van de dames. Overigens waren pumps van toen schoenen die voornamelijk door dames en heren van adel aan het hof gedragen werden.

De pumps verdwenen daarna weer, om pas in 1952 een comeback te maken. Dat jaar kwam de mode-designer Dior met pumps die sterk leken op de pumps zoals we deze vandaag de dag nog steeds dragen. Deze pumps van Dior waren een groot succes, waarna steeds meer schoenenfabrikanten met pumps in hun collectie kwamen.  Met groot succes. Tegenwoordig heeft bijna iedere fabrikant die damesschoenen maakt pumps in zijn collectie.

Kijk voor alle goede pumps, de beste merken, de beste aanbiedingen en meer tips en informatie bij de links bovenaan deze pagina.

Zie ook: