Richelieu schoenen worden ook wel Oxford schoenen. Molinère schoenen of Balmorials genoemd. Het is geen merk schoenen, maar een schoenmodel.

Richelieu schoenen zijn nette veterschoenen die gekenmerkt worden door het gebruik van verschillende soorten leer en door de veterogen die zijn gestikt onder de vamp (het leer van de bovenkant van de schoen).

Traditioneel zijn Richelieu schoenen nette herenschoenen van leer, maar tegenwoordig betreft het vaak damesschoenen. Ook kunnen Richeleu schoenen tegenwoordig casual schoenen zijn en/of gemaakt zijn van heel andere materialen dan leer.

Kijk hier voor aanbiedingen van Richelieu schoenen en andere nette schoenen:

Wanneer zijn veterschoenen Richelieu schoenen / Oxford schoenen? Let op de veters. Als de knoop bovenaan niet zichtbaar is zijn het Richelieus.

Opmerkelijk aan deze schoenen is dat ze onder vele benamingen verkocht worden. Hieronder de vier belangrijkste benamingen. Het betreft allemaal het zelfde soort schoenen.

Richelieu schoenen

In Frankrijk wordt dit soort schoenen Richelieu schoenen genoemd, naar de staatsman Armand Jean du Plessis, Cardinal de Richeleu (1585-1642). Vroeger werden kledingstukken wel vaker naar beroemdheden genoemd, dit was bijvoorbeeld ook het geval bij Colbert en Spencer.

Oxford schoenen

In Frankrijk spreekt men over Richelieu schoenen, maar in Engeland heten ze Oxford schoenen. Daar zijn ze afgeleid van de Oxian, een enkellaars met zijsplitjes die rond 1800 erg populair waren op de Universiteit van Oxford.

Molinière schoenen

Hoewel men in Nederland tegenwoordig vooral over Richelieus en Oxford schoenen spreekt is de officiële naam in Nederland Molière-schoen of Molières. Evenals benaming Richelieu schoenen zijn deze schoenen vernoemd, in dit geval naar de Franse toneelschrijver Molière, een pseudoniem van Jean-Baptiste Poquelin (1622-1673). In diens tijd waren deze schoenen heel populair. Ondanks deze Franse naam wordt de benaming  Molinière schoenen alleen in Nederland gebruikt.

Balmorials schoenen

Een andere benaming voor de Oxford schoenen en Richelieu schoenen is Balmorals. Dit is een verwijzing naar het Balmoral, het middeleeuwse kasteel van de Schotse Koningin. De Engelsen kwamen deze schoenen het eerst tegen in Schotland en Ierland.


Kijk bij de hier boven genoemde aanbiedingen van Oxford schoenen / Richeleu schoenen voor al deze mooie nette schoenen voor heren en dames tegen een lage prijs.
 
 
Onderwerpen:
Richelieu schoenen, richelieus, Oxford schoenen, oxfords, Molinère schoenen, Balmorials, nette schoenen heren, dames.