Een vraag die we veel krijgen is of schoenen in de wasmachine gewassen kunnen worden. Daar is geen eensluidend antwoord op te geven, want dat verschilt per soort schoen, en per materiaal.

Je high heel pumps zal ik niet in de wasmachine stoppen, en ook met leren schoenen raden we het niet aan. Maar bijvoorbeeld sneakers, sportschoenen en instappers die gemaakt zijn van stof of synthetische materialen kun je in de wasmachine wassen. Daarbij moet je je echter wel aan enkele spelregels houden.

  • Haal eerst het grootste vuil van de schoenen af voor je deze in de wasmachine doet. We denken daarbij aan vuil als modder. Vergeet ook de zolen niet. Met een mesje kun je eventueel de modder tussen het profiel weghalen.
  • Eventueel kun je de schoenen, als ze erg vuil zijn, ook nog voorbewerken met alcohol. Hierbij alleen zacht wrijven of deppen.
  • De veters kun je het beste tijdens het wassen uit de schoen halen. Ze kunnen gewoon (los) mee in de wasmachine, maar als je ze losmaakt worden ze simpelweg beter schoon.
  • Was de schoenen in een wasmachine op lage temperatuur. Een graad of 30. Als ze erg vuil zijn 40 graden, maar dat is echt wel het maximum. Te hoge temperaturen kunnen schoenen doen krimpen. Ook kunnen kleuren dan vager worden.
  • Doe de schoenen voor de veiligheid in een kussensloop. Zo voorkom je beschadiging. Voor als je geld teveel hebt: Er bestaan ook speciale waszakken voor schoenen. Die kun je kopen, maar een dichtgeknoopt kussensloop werkt net zo goed.
  • Gebruik voor het wassen van schoenen in de wasmachine het gewone wasmiddel als je anders ook doet.
  • Stel de wasmachine in op laag centrifugeren. Drogen is bij het wassen van schoenen in een wasmachine een apart verhaal.
  • Dat drogen gaat namelijk niet in de wasdroger, en ook niet dicht bij de verwarming of in het volle zonlicht. Het drogen van gewassen schoenen moet in alle rust gebeuren. Zet ze ergens op een droge plek neer en laat de tijd het werk doen. Al duurt het enkele dagen. Schoenen kunnen lelijk worden en zelfs beschadigen als je ze te snel droogt.
  • Doe bij het drogen eventueel wat papier in de sneakers om het aan de binnenkant van de schoen drogen wat te versnellen. Maar kijk uit, krantenpapier kan vlekken geven.

Als je je aan deze spelregels houdt kun je schoenen  in de wasmachine wassen.

Zie ook: Alle tips voor onderhoud en het schoonmaken van schoenen.


Onderwerpen:
Schoenen wasmachine wassen, schoenen in de wasmachine, sneakers wasmachine.