In veel landen is het gebruikelijk dat je je schoenen meteen bij de deur uittrekt. In Arabische landen, maar bijvoorbeeld ook in Zweden. Waarom is dat eigenlijk?

In Arabische landen is het een onderdeel van de cultuur om in huizen geen schoenen te dragen maar in andere landen, zoals het al genoemde Zweden, spelen meer praktische redenen een rol. Hieronder vind je enkele redenen waarom het verstandiger is om binnenshuis pantoffels (winter) of slippers (zomer) te dragen.

Schoenen kunnen de vloer beschadigen

Schoenen kunnen harde zolen hebben, maar daar kan een beetje vloer wel tegen. Anders is het met kleine steentjes, stukjes glas en andere vervuiling die in je zolen kan gaan zitten. Deze harde stukjes kunnen krassen veroorzaken in laminaat of een houten vloer, of het tapijt beschadigen.

En maken de vloer natuurlijk vuil

En natuurlijk wordt je vloer van schoenen ook gewoon vuil. Of het buiten nat en koud of warm en droog is, er kan altijd wat onder je schoenen zitten. Modder, aarde, kauwgom, poep, gesmolten asfalt, zand,… noem maar op. En binnen verlies je het weer. Vooral bij tapijt kan dit heel vervelend zijn.

Schoenen zijn slecht voor je voeten

Hoe goed schoenen ook zijn. Blootsvoets (of met sokken aan) lopen is altijd beter. De beste comfortschoenen imiteren het lopen op blote voeten. Dat zegt wel wat! Laat kinderen daarom zoveel mogelijk zonder schoenen lopen.

Met schoenen loop je giftige stoffen het huis in

Het lijkt wat overdreven, maar onderzoek heeft het aangetoond, op straat komen nogal wat giftige stoffen voor. Bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen die in het gras gespoten zijn of stoffen waarmee asfalt behandeld wordt Deze stoffen kunnen onder je zolen blijven plakken en zo loop je ze naar binnen.

Ongezonde bacteriën

En niet alleen gif maar ook bacteriën kunnen onder je schoenzolen zitten. Uit een onderzoek van de Universiteit van Arizona blijkt dat schoenen behoorlijk bacteriebommen kunnen zijn. Vooral de E.coli bacterie wordt veel aangetroffen (zit in poep). Deze bacterie veroorzaakt blaasontsteking en buikvliesontsteking.

Draag huisschoenen / pantoffels

Huisschoenen en pantoffels zijn een goed alternatief voor op blote voeten lopen. Deze schoenen draag je alleen in huis en zijn dus schoon. Ook zijn goede pantoffels en huisschoenen erg comfortabel om te dragen.

Zie ook: Tips schoenen dragen


Onderwerpen:
Pantoffels, huisschoenen, schoenen in huis uitdoen, hygiëne schoenen dragen in huis.