Waarom moet je schoenen poetsen? En hoe kun je het beste je schoenen en laarzen poetsen?

leren schoenen poetsen

Je canvas sneakers moet je af en toe wel schoonmaken, maar je poetst ze niet. Als we het over schoenen poetsen hebben, dan hebben we het over het met schoensmeer (schoenenpoets) poetsen van leren schoenen.

Het poetsen van leren schoenen en leren laarzen is af en toe nodig om de schoenen mooi te laten glimmen, maar vooral ook om ze mooi te houden. Schoensmeer beschermt het leder tegen vocht en weersinvloeden.

Als je leren schoenen of laarzen nieuw koopt zien ze er prachtig uit, maar toch is het verstandig om ze eerst te poetsen voor je ze gaat dragen. Het is namelijk ook bescherming, en doordat het het leer soepel maakt helpt het ook bij het inlopen.

Hoe poets je schoenen?

Om schoenen te poetsen heb je het volgende nodig

  • Schoensmeer (als was, creme of vloeibaar).
  • Een speciale borstel met korte stevige haren, maar een oud T-shirt, zeemleren lap of zachte doek kan ook.
  • Eventueel een speciale paardenharen borstel met langere zachte haren.
  • Eventueel een oude tandenborstel en/of wattenstaafjes voor de moeilijk te bereiken plekken.
  • Een krant

Schoensmeer

Schoensmeer is te koop in de vorm van een was, als creme in in vloeibare vorm (vaak in een spuitbus). De was en creme zijn het beste in het voeden van het leer, maar vloeibare schoensmeer doet de schoenen makkelijk en mooi glimmen.

Er zijn verschillende kleuren schoensmeer te koop voor verschillende kleuren schoenen, maar je kunt ook kiezen voor een neutrale schoensmeer die voor alle kleuren geschikt is.

De borstel

Voor het poetsen kun je kiezen tussen een speciale schoenpoetsborstel met korte zachte haren of een zachte doek (bijvoorbeeld een oud T-shirt). Dat laatste in natuurlijk het goedkoopst, maar een borstel is plezieriger in het gebruik.

Gebruik je een doek? Zorg er dan voor dat deze pluisvrij is. Een zeemleren lap is daarom heel geschikt.

Voor het optimaal poetsen kun je nog een tweede borstel gebruiken. Een paardenharen borstel met wat langere en zachtere haren. Deze gebruik je dan om het teveel aan schoensmeer weg te halen en om de schoenen mooi te laten glanzen.

De krant

De krant is niet om tijdens het poetsen te lezen, maar deze gebruik je om je werkblad af te dekken. Zo voorkom je dat je tafel vies wordt van het schoensmeer.

schoenen poetsen

Het schoenen poetsen

Als je al je spullen verzameld hebt kun je aan de slag met het schoenen poetsen.

Schoenen schoonmaken

Voor het poetsen moet je eerst de schoenen goed schoonmaken. Anders kan er vuil onder het schoensmeer komen en het leer bekrassen.

Het schoonmaken gaat het best met de paardenharen borstel. Heb je deze niet bij de hand, dan kun je het best een vochtige doek gebruiken. Je moet er dan wel voor zorgen dat de schoenen weer goed droog zijn voor je met de volgende stap gaat beginnen.

Veters verwijderen

Haal de veters uit de schoenen voor je daadwerkelijk gaat poetsen. Je schoenen worden mooi van het schoensmeer, maar de veters niet. Bovendien kun je zonder veters de tong van de schoen beter poetsen.

Schoenenpoets uitsmeren

Breng nu de schoensmeer aan op de poets-borstel of doek en verdeel dit met kleine draaiende bewegingen over de schoen of laars. Oefen daarbij een kleine druk uit. Geef de teen en hiel van de schoen wat extra aandacht. Deze hebben het meest te leiden van het dagelijks gebruik van de schoenen.

De tandenborstel of wattenstaafjes gebruik je om het schoensmeer op lastige plekjes te krijgen. Zo kun je ook barstjes in het leer bewerken.

Drogen en eventueel herhalen

Dit insmeren met schoensmeer herhaal je desnoods een paar maal, waarbij je tussendoor het schoensmeer even laat drogen. Dat drogen duurt minimaal een kwartier voor het beste resultaat. Dus het echt goed poetsen van schoenen is zeker geen haastklus.

Let op! Het aanbrengen van één dikke laag geeft een minder mooi resultaat dan meerdere dunne lagen.

Maar als je je schoenen en laarzen regelmatig poetst is één laag waarschijnlijk wel goed. Als de schoensmeer goed over de schoen is verspreid kun je verder met de volgende stap.

Wrijven

Als de schoenen goed ingesmeerd en droog zijn pak je de paardenharen borstel. Met korte snelle halen haal je met deze borstel het overtollige smeer van de schoen. Door de warmte van dit wrijven dringt de overige schoensmeer bovendien goed in de schoen.

Je bent hiermee klaar als de schoenen een lichte gelijkmatige glans hebben.

Laten glimmen

Wil je de schoenen meer laten glimmen? Pak dan de doek of het T-shirt en poets daarmee de schoenen stevig. Voor dit stevige poetsen kan het handig zijn de schoen eerst aan te trekken. Helemaal ideaal is de schoen in een leest te plaatsen, maar die moet je dan wel hebben.

Het voordeel is dan wel dat je de schoen af en toe met je adem kunt “bevochtigen”. Dit komt het laten glimmen ten goede. Een beetje spuug helpt ook, of gebruik een plantenspuit om tussendoor licht te bevochtigen.

Zo maak je je schoenen mooi schoon en glimmend, en bovendien zorg je er zo voor dat het leer van je schoenen of laarzen optimaal wordt beschermd.

Zie ook: Overzicht met alle tips onderhoud en schoonmaken schoenen.