Ook schoenen moeten af en toe schoongemaakt worden. Maar de manier waarop dat het beste kan gebeuren verschilt per soort schoenen. Het is daarbij meestal het materiaal dat bepaalt hoe de schoenen het best schoongemaakt kan worden.

Daarom kijken we hier naar de beste manieren om schoenen te reinigen. Want ieder paar schoenen heeft op een bepaald moment wel een schoonmaakbeurt nodig.

Nat gras, een boswandeling of gewoon stof dat de schoenen doet verkleuren. Een keer goed schoonmaken en je schoenen zijn vaak weer als nieuw. Hieronder de tips voor het schoonmaken van schoenen.

Schoenen van glad leer

Glad leren schoenen kun je het beste met een zachte borstel schoonborstelen. Lastig vuil kun je verwijderen met een kleine hoeveelheid water, maar je kunt de schoenen beter niet onder een stromende kraan houden. Laat de leren schoenen vervolgens rustig drogen. Niet bij de verwarming en ook niet in de volle zon! Geef ze de tijd.

Suède schoenen

Voor suède schoenen kun je bij de schoenmaker speciale suèdeborsteltjes kopen. Voor de het  herstellen van de kleuren kun je bij de schoenenwinkel kleurherstellers kopen in de vorm van een depper of spray.

Nubuck schoenen

Opgepast, nubuck schoenen zijn nog kwetsbaarder dan suède schoenen. Maak deze bij voorkeur schoon met de speciale nubuckblokjes die je in schoenenwinkels kunt kopen.

Schoenen van kunstleer of andere kunststof

Imitatieleer is veel minder kwetsbaar dan echt leer. Deze materialen kun je gewoon met veel water en een doek reinigen. Ze kunnen zelfs in de wasmachine (kijk hier voor de spelregels). Er zijn vuilafstotende sprays waarmee je de schoenen kunt beschermen.

Canvas schoenen

Ook canvas schoenen kunnen goed tegen water. Je kunt ze ook gewoon onder de kraan met water en zeep wassen. Insmeren met groene zeep werkt verbazend goed. Smeer dan wel de hele schoen (en beide schoenen) goed in om kleurverschil te voorkomen. Weken in een sopje met zeep kan ook.

Zie ook: tips onderhoud en schoonmaken schoenen.


Onderwerpen:
Tips schoenen schoonmaken, schoenen reinigen, canvas, nubuck, kunstleer, glad leer, suede, vuile schoenen schoonmaken.