Voor het maken van schoenen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van gerecycled materiaal en restproducten. Plastic flessen, boomschors, ja zelfs doorgedraaid fruit en vishuiden zijn terug te vinden in mooie nieuwe schoenen. Hier enkele voorbeelden van schoenen van gerecycled materiaal en afval.

Nike schoenen van gerecycled materiaal 

Je staat er niet bij stil als je op je Nike schoenen loopt, maar in 71 procent van alle schoenen en kleding van Nike is afval verwerkt. Bij het fabriceren van schoenen en kleding komt het nodige afval vrij. Nike maakt hier het zogenaamde Nike Grind van. Ook ander afval zoals oude schoenen en plastic flessen worden gebruikt als grondstof voor Nike Grind. En dit Nike Grind wordt op zijn beurt weer gebruikt als grondstof voor nieuwe Nike schoenen, maar ook voor bijvoorbeeld als ondergrond van sportbanen.

Schoenen van visleer

We schreven er onlangs al over. De Deense sneakerfabrikant Woden maakt schoenen waarbij het leer niet van runderen maar van vissen afkomstig is. Ze brengen al drie modellen schoenen van zalmleer op de markt en eind 2016 volgen er schoenen van de huid van andere soorten vissen uit de Noordzee. Het visleer wordt gemaakt uit vishuid dat een restproduct van de visverwerkende industrie is. Deze vishuid wordt door een leerlooierij op IJsland tot leer verwerkt dat zich qua sterkte kan meten met runderleer en nog dunner is.

Schoenen van oceaanafval (plasticsoep)

Zoals je wel zal weten drijft er heel wat afval rond in de oceaan, de zogenaamde plasticsoep is zelfs terug te vinden in een eiland van drijvend afval dat vele malen groter is dan Nederland. Adidas maakt van deze plasticsoep sinds kort schoenen. Ook in beslag genomen illegale visnetten worden door Adidas gebruikt voor hun ecologische Adidas sneakers. Deze zijn nog niet te koop.

Schoenen van plantaardig afval

Het lijkt alsof ze bij het Franse Rombaut overal schoenen van kunnen maken. Schoenen van bladeren, boomschors, kokosnootvezel en aardappelzetmeel, bij Rombat draaien ze er hun hand niet voor om.

Bij de productie wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën en ook dierlijke producten zijn taboe. Daarom zijn Rombaut schoenen ook geschikt voor veganisten. Een voorbeeld van materialen die Rombaut voor zijn schoenen gebruikt is piñatex. Dit door henzelf ontwikkelde materiaal is afkomstig van de vezels van ananasbladeren. Het wordt gebruikt van bladeren die overblijven na de ananasoogst.

Schoenen van fruitafval

Studenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam ontwikkelde een vergelijkbaar leer dat wordt gemaakt van fruitafval. Ze kregen de opdracht een nuttige toepassing te verzinnen voor de 3.500 kilo aan groente en fruit die dagelijks op de Rotterdamse Binnenrotte markt wordt weggegooid. Onder de naam Fruitleather Rotterdam maken de studenten diverse producten van kunstleer dat van dit afval is gemaakt, waaronder schoenen.

Nieuwe schoenen gemaakt van oude schoenen

Bij Sarenza verkopen ze FYE schoenen. De schoenen van dit Franse ecologische schoenmerk worden voor een groot deel gemaakt van gerecycled polyester terwijl de zool wordt gemaakt van een mix van rubber en het afval van gerecyclede schoenen. Niet de hele schoen is dus gemaakt van gerecycled materiaal maar FYE doet daar wel zo veel mogelijk aan. Bovendien zijn alle andere materialen evenals de productie natuur- en milieuvriendelijk.

Schoenen van oude plastic flessen

Met ingezamelde plastic PET-flessen kan veel gedaan worden. Je kan er zelfs schoenen mee maken. Simple Shoes doet dat. Aan het gerecyclede plastic wordt biologisch katoen of hennep toegevoegd. De zolen van Simple schoenen zijn voor zo’n 40% gemaakt van oude autobanden. Simple schoenen zijn in Nederland hele zeldzaam, maar Spartoo wil ze wel eens verkopen.

Veel beter verkrijgbaar in Nederland zijn de Veja schoenen. Veja is een Frans sneakermerk dat uitsluitend gebruik maakt van natuurvriendelijke materialen. Hieronder valt ook polyester dat gemaakt wordt van gerecyclede plastic flessen. Volgens Veja zit er in iedere Veja schoen materiaal uit drie oude plastic flessen.

Ook de Nike Flyknit schoenen worden van gerecyclede plastic PET-flessen gemaakt. Een enorme hoeveelheid oude flessen gaat zo een nieuw leven tegemoet als sportieve schoen.
Foto bovenaan: Fye schoenen