Het Deense schoenmerk Woden heeft heel bijzondere sneakers uitgebracht. Deze zijn (deels) gemaakt van zalmleer. Woden heeft in samenwerking met een leerlooierij in IJsland leer ontwikkelt van de huiden van zalm die overblijven in de voedingsindustrie.
Van alle huiden van zalm wordt 99 procent weggegooid. Dat is zonde want de zalmhuid is zeer sterk. Zo sterk dat je het na bewerking als leer voor schoenen kunt gebruiken. Zalmhuid is ook minder grof dan runderleer waardoor er heel lichte sneakers van kunnen worden gemaakt die heel comfortabel zijn om te dragen. Het dunne maar sterke zalmleer ademt ook goed en is heel flexibel.
Het gebruik van zalmleer voor schoenen is overigens niet helemaal nieuw. In Frankrijk worden er al espadrilles van deze leersoort gemaakt.
De “zalmlederen” schoenen maken deel uit van een North Sea serie die vooralsnog drie modellen sneakers zal bevatten. In het najaar van 2016 wil Woden ook schoenen aan deze serie toevoegen die gemaak zijn van leer van de huid van andere vissoorten uit de Noordzee.
Zie ook: