Skischoenen zijn een belangrijk onderdeel van de wintersportkleding. Vergeet niet dat je tijdens de wintersport een groot deel van de dag op de latten staat.

Skischoenen moeten daarom prettig zitten, maar ook de juiste pasvorm hebben en voldoende steun bieden. Anders krijg je te maken met lichamelijke klachten.

Ook heb je met slecht passende skischoenen minder controle op je ski’s. Slecht passende skischoenen zijn daarom niet alleen oncomfortabel maar ook gevaarlijk.

Kijk voor prijzen en informatie bij de aanbevolen winkels om skischoenen te kopen.

Buitenschaal of buitenschoen

Skischoenen bestaan uit een buitenschoen en een binnenschoen. De buitenschoen, ook wel buitenschaal genoemd, is er voor de stevigheid en voor het overbrengen van de lichaamsbewegingen naar de ski’s. Daarnaast beschermt dit deel van de skischoen de voeten, enkels en bovenbenen. Hoe harder de buitenschaal (buitenschoen) is, hoe meer controle en krachtoverbrenging deze biedt. Maar een zachtere buitenschaal biedt meer comfort.

Binnenschoen

Het binnenste gedeelte van een skischoen is de binnenschoen. De binnenschoen van skischoenen zorgt voor draagcomfort, het opvangen van klappen (schokbescherming) en warmte.

Skischoenen met een dikke binnenschoen die ruim zit zijn het meest comfortabel en daarom populair bij recreatieve skiërs. Een dunne strakke binnenschoen zorgt bij skischoenen voor meer controle over de ski’s. Ze zitten echter minder plezierig en zijn bovendien duurder.

Binnenschoenen kunnen gemaakt zijn van foam of memory foam. Foam is een elastisch materiaal dat zich aanpast aan de voet. Bij memory foam is de pasvorm nog beter omdat deze zich na het dragen terugvormt in zijn oude vorm, en zich bij de volgende draagbeurt weer opnieuw vormt.

Verschillende soorten skischoenen

Er zijn meerdere soorten skischoenen. Hieronder een kort overzicht:

Skischoenen met achterinstap

Het meest populair bij de recreatieve skiër is de skischoen met achterinstap. Deze trek je aan door de gespen aan de achterkant los te maken en er in te stappen. Skischoenen met achterinstap zijn makkelijk aan en uit te trekken en ook het meest goedkoop.

Skischoenen met voorinstap (overlap skischoenen)

Overlap skischoenen zijn hoge skischoenen die met meerdere gespen worden afgesloten. Ze hebben een hogere achterkant zodat je een beetje naar voren staat. Overlap skischoenen bieden veel meer instelmogelijkheden maar ze zijn duurder en lastiger aan te trekken.

Skischoenen met middenopening

Dit is een mix van de twee bovengenoemde skischoenen. De opening aan de bovenkant is wijd aan zowel de voor als de achterkant. Als je ze aantrekt zijn ze vlak, maar je kunt ze naar achteren schanieren als je gaat skiën. Ze hebben dus een skistand en een loopstand. Skischoenen met middenopening hebben als voordeel dat je er heel goed op kunt lopen.

Softboot skischoenen

Softboot skischoenen zijn afwijkende skischoenen. Deze beschikken namelijk niet over de harde buitenschoen maar over een frame. Dit frame zorgt voor de controle terwijl de zachte schoen voor draagcomfort zorgt. Het zijn plezierige skischoenen om te dragen, maar ervaren skiërs missen bij dit model soms de controle over de ski’s.

Zie ook: Nog veel meer tips wintersport

Goede goedkope skischoenen

Kijk bij de hierboven genoemde aanbiedingen van skischoenen voor het aanbod van goede winkels waar je voordelig skischoenen van hoge kwaliteit kunt kopen.

 
Onderwerpen:
Beste skischoenen kopen, goedkoop skischoenen online kopen, soorten skischoenen tips.