Onder de naam OTW (Off The Wall) brengt Vans bijzondere uitvoeringen van Vans schoenen op de markt. Een heel speciale OTW schoen is de Vans OTW 2014 Summer Prelow Cork.

De buitenkant van deze Vans sneaker is namelijk gemaakt van kurk. Al eerder bracht Nike sneakers van kurk uit.

Kurk is een materiaal dat we steeds vaker zien. Bijvoorbeeld bij decoratiemateriaal, bij meubels, maar ook bij sneakers. Vaak gaat het bij schoenen dan om wat versieringen van kurk, maar de Vans OTW sneakers waarover we het hier hebben beschikken over een geheel kurken buitenkant.

Daarmee is Vans overigens niet de eerste. Al enkele maanden eerder heeft Nike sneakers van kurk op de markt gebracht. Een hele serie zelfs. Het betreft kurken versies van zowel de hoge als lage versie van de Nike Air Force 1. Deze kurken sneakers zijn er in modellen voor dames en heren en in de kleuren bruin, zwart, wit, roze, rood, geel en blauw.

Ook basketbalschoenen zijn er van kurk. De Nike LEBRON X zijn basketball schoenen van kurk die Nike in een gelimiteerde uitgave uitbracht na het eerste NBA kampioenschap van LeBron James in 2013. De kurk van de champagneflessen inspireerde Nike tot het maken van deze kurken schoenen, die echter meer een gadget dat een echte basketbalschoen zijn.

Kurk is een zeer licht materiaal. Op dat gebied is het dus een zeer geschikt materiaal voor sneakers.Maar zijn kurken schoenen wel genoeg bestand tegen stoten? Er worden complete vloeren van kurk gemaakt, dus met de sterkte van het materiaal zit het wel goed. Bovendien is kurk isolerend, veerkrachtig, goede te kleuren en slipvast. We zien dus in de toekomst nog wel meer schoenen van kurk verschijnen.