Schoenen met (te) gladde zolen? Het is vervelend als je de hele dag het gevoel hebt op ijs te lopen. En het kan ook nog gevaarlijk zijn. Voor je het weet glij je uit. Maar de oplossing is heel simpel. Hier tips tegen gladde zolen bij schoenen en laarzen.

Vooral kunststof zolen of leren zolen kunnen erg glad zijn. Als de schoenen nieuw en nog niet ingelopen zijn, maar ook als de zolen van de schoenen versleten zijn.

Schuurpapier

Wrijf met een schuurpapiertje de zool van de schoen wat ruwer. Schuurpapier met korrel nummer 50 is het meest ideale schuurpapier voor deze toepassing. Maar let op! Doe dit niet bij schoenen met een karton-achtige zool zoals ballerina’s, want die maak je dan kapot.

Een wat grovere nagelvijl kun je ook gebruiken om een schoenzool mee op te schuren.

Zolen slijten

Nieuwe schoenen, met gladde zolen, kun je aan de onderkant wat ruwer maken door wat te wrijven of te sloffen over harde ruwe ondergronden zoals beton, steen, grind en putdeksels.

Dit wrijven heeft hetzelfde slijtende effect als bij het lopen op schoenen. Maar je versnelt het proces.

Een extra zool

Methode drie is voor oudere schoenen die glad worden omdat de schoenzool versleten is. Je kan dan een extra zool onder de schoenen lijmen. Deze buitenzolen zijn te koop bij goede schoenenwinkels voor ongeveer 15 euro.

Traction spray / grip spray

Bij deze beste schoenenwinkels kun je ook spray kopen om je zolen wat meer grip te laten geven. Dit is een soort coating die de zool ruwer maakt. Haarlak wordt hiervoor ook wel eens gebruikt, maar haarlak werkt maar kort en verdwijnt bovendien als je op een natte straat loopt.

Zie ook: tips onderhoud schoenen.

 
 
Onderwerpen:
Gladde zolen, gladde schoenzolen, gladde zool schoen, gladde schoenen.