Trailrunning schoenen zijn hardloopschoenen die je gebruikt om te hardlopen over onverharde paden en ruw terrein zoals de duinen. Het lopen over smalle onverharde paden (trails) en het overbruggen van hoogteverschillen vraagt speciale eigenschappen van hardloopschoenen.

Daarom kijken we hier naar de beste trailrunning schoenen. Want trailrunning vraagt het uiterste van je schoenen en lichaam, dus goede hardloopschoenen zijn bij dit offroad hardlopen van extra groot belang.

Trailrunning is een populaire vorm van de hardloopsport. Op het ruwe terrein en over smalle geitenpaadjes loop je geen snelheidsrecords maar het is nu eenmaal leuker en uitdagender om door de natuur te lopen dan langs een autoweg. Lopen door de natuur geeft meer geestelijke ontspanning. Bovendien bouw je met offroad lopen meer kracht in benen en enkels op. Zelfs voor je bovenlichaam is het beter omdat je deze continue moet bewegen om de evenwicht te bewaren.

Voor Trailrunning zijn andere hardloopschoenen nodig dan voor gewoon hardlopen. Kijk voor deze schoenen bij de aanbiedingen van Trailrunning schoenen bij de beste schoenenwinkels en sportwinkels van Nederland.

Bij Trailschoenen zijn de volgende factoren van belang: De stabiliteit, de flexibiliteit, de grip en het materiaal van het bovenwerk.

Stabiliteit en flexibiliteit

De stabiliteit en flexibiliteit zijn van belang om soepel te lopen. In Nederland zijn soepele trailschoenen erg geschikt omdat je hier op souplesse loopt, maar als je in de bergen gaat lopen zijn stijvere hardloopschoenen juist weer beter geschikt.

Grip

Ook de ideale grip verschilt per ondergrond. Loop je veel door de modder (bijvoorbeeld als je crossen loopt) dan is een duidelijk profiel met noppen ideaal. Maar op een harde ondergrond slijten noppen weer heel snel. Je hebt op hard terrein ook minder aan noppen.

Materiaal bovenwerk

Wil je trailrunning schoenen die optimaal ademen of vind je het belangrijker dat je hardloopschoenen waterafstotend zijn? Dit bepaalt de keuze tussen Gore-Tex en Mesh.

Trail hardloopschoenen van Mesh ademen zeer goed zodat je er geen zweetvoeten in krijgt. Dit is ideaal als je veel met warm weer loopt. Het ademende vermogen van Mesh vermindert ook de kans op blaren na het hardlopen.

Als je veel door nat gras, sneeuw en plassen loopt kunnen Gore-Tex schoenen echter beter zijn. Deze houden de nattigheid heel goed buiten. Het ademende vermogen van Gore-Tex is goed, maar minder goed dan dat van Mesh.

Beste merken trailrunning schoenen

Diverse merken maken heel goede trailschoenen. De trailrunning schoenen van Salomon zijn erg goed. Andere goede trail hardloopschoenen worden gemaakt door Asics, Saucony, New Balance, Reebok, Pearl Izumi, Inov8  en Nike.

Kijk bij de bovengenoemde aanbiedingen van trailrunning schoenen voor al deze trailschoenen tegen de laagste prijzen.

Meer informatie


Onderwerpen:
Trailrunning schoenen, trailschoenen, hardloopschoenen onverhard terrein.