Niet iedereen gaat voor glimmende nieuwe schoenen uit de nieuwste collecties. Vintage schoenen mogen zich ook op een groeiende populariteit verheugen.

Maar onder de naam vintage verstaat niet iedereen hetzelfde. Hier kijken we naar verschillende soorten vintage schoenen.

Oude vintage schoenen

De vintage schoenen die deze naam het meest verdienen zijn oude schoenen die al tientallen jaren geleden gemaakt zijn. Meestal zijn deze schoenen en laarzen gedragen. Dit soort vintage schoenen koop je op rommelmarkten, beurzen en in kringloopwinkels. Het kan ook zijn dat schoenen al oud zijn, maar nooit zijn gedragen. Deze “nieuwe oude” vintage schoenen kunnen veel geld waard zijn. Vooral als het gewilde modellen zijn. je koopt ze soms zelfs op veilingen.

Nieuwe schoenen, oud modellen

De meeste vintage schoenen die verkocht worden zijn echter nieuw en pas geproduceerd. Er zijn zelfs merken als Pin Up Couture Shoes, Banned, Butterfly Twist en Pleaser die gespecialiseerd zijn in dit soort nieuwe vintage schoenen (die niet zelden een beetje over de top zijn). Maar bijvoorbeeld ook Tamaris maakt ze, en ook fabrikanten van klassiekers op schoenengebied zoals Keds, Clarks en Adidas hebben vintage modellen in hun collecties.

Deze vintage schoenen kunnen sterke overeenkomsten hebben met schoenen uit de jaren vijftig,  zestig, zeventig of tachtig, maar ze kunnen er ook alleen door geïnspireerd zijn. Veel vintage schoenen lijken om het origineel maar zijn wel comfortabeler om te dragen.

Het betreft vaak pumps of sandalen. Mooie vrouwelijk schoenen waarmee je een vintage outfit helemaal af kunt maken.

Deze nieuwe vintage schoenen van gespecialiseerde merken kun je het best zoeken bij de speciale vintage winkels. Deze winkels zijn gespecialiseerd in vintage kleding, schoenen, tassen en accessoires en hebben zodoende vaak alles op dit gebied.

Gebruikt tintje

Een derde groep vintage schoenen zijn nieuwe schoenen met een modern design die er echter gebruikt uitzien. Dit gebruikte uiterlijk doet de schoenen en laarzen wat stoerder lijken (zo als een jeans die nieuw met zorgvuldig aangebrachte beschadigingen wordt verkocht). Vooral bij sneakers kom je dit regelmatig tegen.

Onderwerpen:
Vintage schoenen, vintage damesschoenen, vintage mode, vintage stijl.