Een vlek op je mooie schoenen kan heel vervelend zijn. Want vlekken zijn niet altijd even eenvoudig van schoenen te verwijderen. Daarom hier wat tips om vlekken van schoenen en laarzen te halen.

Grasvlekken van schoenen verwijderen

Sportschoenen kun je eventueel in de wasmachine wassen. In dat geval kun je de vlek eerst met citroensap of verdunde ammonia behandelen en dan in de wasmachine op hoge temperatuur wassen. Als de schoenen niet in de wasmachine gewassen mogen worden kun je de vlek bij witte sportschoenen voorzichtig deppen met bleek. Maar er zijn veiligere manieren. Zie grasvlekken schoenen verwijderen voor meer informatie.

Vochtvlekken van schoenen verwijderen

Zoiets simpels als regen, sneeuw of ander vocht kan lelijke vlekken op je mooie schoenen of laarzen veroorzaken. Deze zijn niet zomaar te verwijderen met een vochtige doek, maar je kunt de vlekken wel wegkrijgen door ze met witte azijn op te poetsen.

Pekelvlekken van schoenen verwijderen

Ook pekelvlekken zijn zo eenvoudig te verwijderen Een eetlepel witte azijn in een kopje water is voldoende om de schoenen mee op te poetsen. Worden je schoenen hierdoor nat? Laat ze dan drogen door er krantenpapier in aan te brengen. Let op, gebruik geen warmtebron om de schoenen te laten drogen. Zet de schoenen of laarzen in een goed geventileerde ruimte en geef ze de tijd om te drogen.

Vlekken uit suède schoenen verwijderen

Suède is mooi materiaal voor schoenen, maar het heeft de nare eigenschap op snel vuil te worden en dat vuil is ook nog eens heel lastig te verwijderen. Dat komt doordat de vlek in de stof kan trekken.

Een truc om dit vuil toch weg te krijgen is door te stomen. Hou de schoen daarvoor boven een waterkoker of fluitketel en laat deze koken. De suède opent zich en met een zachte borstel (er bestaan ook speciale suèdeborstels) kun je de vlek zachtjes wegpoetsen. Je kunt ook een zachte tandenborstel gebruiken.

Verse vetvlekken kun je van suède schoenen verwijderen door een doek of stuk keukenrol op de vlek te leggen en deze te verwarmen met een strijkijzer in een lage stand. Het vet wordt dan weer vloeibaar en trekt in de doek. Pas deze truc wel zo snel mogelijk toe want anders werkt het niet meer.

Vlekken van nubuck schoenen verwijderen

Vlekken van nubuck verwijder je op dezelfde manier als vlekken uit suède.

Vlekken van glad leren schoenen verwijderen

Glad leren schoenen vragen om een andere behandeling. Vlekken van glad leren schoenen en laarzen verwijder je door het leer in te smeren met een halve ui en het leder daarna op te poetsen.

Zie ook: tips schoonmaken schoenen.


Onderwerpen:
Schoonmaken schoenen, vlekken schoen verwijderen, leren schoenen reinigen, nubuck vlekken verwijderen, suede, grasvlekken weghalen.