Bij outdoorschoenen kom je vaak het materiaal Gore-Tex tegen. Dit is een teken dat de schoenen waterdicht zijn. Maar wat is Gore-Tex precies. Dat gaan we je hier vertellen.

Gore-Tex is een textiel-soort waarin een zeer dun membraan is aangebracht. Het is dit membraan dat er voor zorgt dat de schoenen niet alleen waterdicht zijn, maar ook gewoon blijven ademen. Een ideale combinatie, want zo zorgt Gore-Tex er niet alleen voor dat je schoenen je beschermen tegen het water van buitenaf, maar ook van binnenuit (het transpiratievocht).

En zo heeft Gore-Tex nog meer goede eigenschappen. Het is bijvoorbeeld een sterk materiaal dat erg lang meegaat, en het beschermt je voeten niet alleen tegen nattigheid maar ook tegen wind. Gore-Tex wordt niet alleen gebruikt bij schoenen en laarzen maar ook bij regenjassen en andere outdoorkleding.

Gore-Tex schoenen kun je herkennen aan het Gore-Tex logo dat vaak op de doos te vinden is. Op de schoen zelf zie je het niet, want Gore-Tex zit altijd verborgen onder het buitenmateriaal zoals leer of textiel.

Onderhoud van Gore-Tex

Het Gore-Tex zelf heeft zelf geen onderhoud nodig, maar toch zie je bij veel schoonmaakmiddelen voor schoenen het Gore-Tex logo. De aanwezigheid van dit logo is belangrijk want het geeft aan dat je het Gore-Tex niet beschadigd als je dit schoonmaakmiddel gebruikt. Met schoonmaakmiddelen die niet Gore-tex proof zijn kan dit wel het geval zijn.

Zie ook:


Onderwerpen:
Gore-Tex schoenen, goretex wandelschoenen, outdoor schoenen gore tex