Wat zijn de beste wandelschoenen? Dat is voor iedereen anders. Niet iedereen stelt immers dezelfde eisen aan zijn schoenen. Maar hoe bepaal je wat voor jou de beste wandelschoenen zijn?

Wandelen op wandelschoenen

Wandel je veel, maak dan gebruik van echte wandelschoenen. Deze hebben heel andere eigenschappen dan hardloopschoenen, sneakers en sportschoenen.

Wat ga je doen met de wandelschoenen?

Koop je je wandelschoenen voor een dagelijks wandeling met de hond in het bos? Voor een stedentrip? Of ga je er de bergen mee in en loop je daar ook op onverhard terrein. Hou daar rekening mee als je nieuwe wandelschoenen koopt, en koop schoenen die voor jouw gebruik het best geschikt zijn. Klasse A wandelschoenen zijn wandelschoenen voor goede paden en wegen (zoals in Nederland), trekkingklasse B betreft bergschoenen en klimschoenen, geschikt voor tochten in de bergen. Kijk bij het overzicht met aanbiedingen van wandelschoenen bij de beste winkels welke wandelschoenen er in Nederland te koop zijn, en waarvoor deze geschikt zijn.

Denk goed na over de hoogte van wandelschoenen

Je hebt lage, middelhoge en hoge wandelschoenen. Elk met hun eigen voordelen. Hoge wandelschoenen geven de enkels veel steun, lage wandelschoenen geven de voeten meer lucht en zijn beter geschikt voor vlakke wegen en paden en middelhoge wandelschoenen houden je voeten beter droog dan lage wandelschoenen.

Koop wandelschoenen van een goed merk

Veel schoenmerken maken wandelschoenen. Maar let op, voor het ontwerpen en maken van goede wandelschoenen is andere kennis nodig dan voor het maken van pumps of slippers. Kies dus voor schoenen van een merk dat zich op het gebied van wandelschoenen bewezen heeft. Er zijn outdoor specialisten die geweldige wandelschoenen maken. Denk bijvoorbeeld aan merken als Merrell, Lowa, Hanwag en Salomon. Kijk hier voor de beste merken wandelschoenen.

Waterdicht en ademend

Goede wandelschoenen houden je voeten droog. Ze beschermen tegen vocht van zowel binnen- als buiten uit. Goede wandelschoenen ademen heel goed maar houden je voeten ook goed droog als je door een plas loopt.

Is kunststof slechter dan leer?

Bij schoenen voor dagelijks gebruik kun je beter ver weg blijven van kunststof schoenen (ook letterlijk gezien de lucht die er vaak uitkomt). Meestal is dit goedkope rommel. Bij wandelschoenen ligt het anders. Hier wordt gebruik gemaakt van geavanceerde kunststoffen die juist heel goed ventileren. Voor de stevigheid worden deze kunststoffen vaak gecombineerd met leer. Populaire en hele goede materialen bij wandelschoenen zijn Gore-Tex en Cambrella.

Pas je wandelschoenen

Het is verstandig om wandelschoenen goed te passen. Tip: Koop de wandelschoenen online en neem thuis rustig de tijd om te passen en te proberen. Kijk bij de schoenwinkels zonder verzendkosten en retourkosten bij welke winkels je zonder kosten thuis kunt passen. Let erop dat de pasvorm optimaal is (liefst tot op de halve maat), neem de tijd om de wandelschoenen te passen, maak er ook een wandeling mee en draag de sokken die je later ook gaat gebruiken.

Profiel en grip

Als je je wandelschoenen past let dan erg goed op de grip die de schoenen bieden op zowel droge als natte ondergronden. De grip moet altijd goed zijn. Hiervoor zorgt het profiel. Heel veel goede merken wandelschoenen maken voor hun schoenen gebruik van Vibram zolen. Dit zijn de toppers op het gebied van grip. Andere zolen die je regelmatig bij wandelschoenen tegenkomt zijn de Contagrip en Hypergrip zolen.

Inlegzolen

Goede wandelschoenen zijn voorzien van een losse zool. Deze algemene zool kun je vervangen door een persoonlijke op maat gemaakte orthopedische inlegzool of door een inlegzool met meer schokabsorptie of extra ondersteuning. Zo verbeter je de wandelschoen en pas je hem aan naar je persoonlijke fysiek en wensen.

Kijk bij de aanbiedingen van wandelschoenen bovenaan voor het aanbod aan goede wandelschoenen in alle soorten bij de beste winkels voor deze schoenen in Nederland.

Zie ook: Wandelschoenen tips

Onderwerpen:
Beste wandelschoenen, wandelsandalen, goede wandelschoenen, hoge wandelschoenen, grip, uitneembare zolen, lage wandelschoenen, wat zijn  de beste wandelschoenen?