Het Spaanse Castaner is de meest toonaangevende fabrikant van espadrilles. Deze unieke schoenen worden voor een groot deel met de hand gemaakt en met machines die al bijna een eeuw geleden zijn uitgevonden. Hier kun je zien hoe Castaner espadrilles worden gemaakt.

Zolen van gevlochten jute

Espadrilles heb je tegenwoordig in vele vormen, van eenvoudige instappers tot complexe sleehak-sandalen. Maar kenmerkend voor espadrilles is altijd de zool van touw. Deze jute is de basis van espadrilles. Castaner maakt voor zijn schoenen gebruik van 100% natuurlijke jute uit India en Bangladesh. Deze jute is bijzonder sterk en hoog van kwaliteit.

Het vlechten van de jute gebeurt met speciale machines die sterk lijken op de apparaten die Castaner al honderd jaar geleden gebruikte. De werking van deze vlechtmachines komt sterk in de buurt van handwerk. Ze leveren uniek vlechtwerk af dat kenmerkend is voor Castaner espadrilles.

Er is namelijk in de hele wereld maar één machine die op deze manier het jute vlecht. Deze vlechtmachine voor espadrilles is een eeuw geleden uitgevonden door Tomás Serra, één van de oprichters van Castaner.
Een wielvormige tafel doet dienst als mal om het jute te vlechten. Gedurende dit vlechtwerk krijgt de espadrille zijn kenmerkende vorm.

Rubberen loopzool

Hierna wordt het vlechtwerk voorzien van een rubberen loopzool. Het rubber wordt met reliëf op de zool gelijmd om het steviger te maken. Dit gaat via het vulkanisatieproces waarbij temperaturen van 150 graden gehaald worden. Ieder model en iedere maat heeft weer een andere zool.

De beroemde hakken van Castaner schoenen komen tot stand met oude weefgetouwen. Ze worden gemaakt van linnen van de hoogste kwaliteit en geweven met een katoenen draad. Veel Castaner schoenen worden nog steeds met de hand genaaid, net zoals 100 jaar geleden.

Kijk bij de aanbiedingen van Castaner schoenen tot wat voor mooie espadrilles dit productieproces leidt.

Zie ook: 

Foto’s en video: Castaner


Onderwerpen:
Espadrilles, fabriek, productie, Castaner, hoe worden espadrilles gemaakt?