Loop een goede schoenwinkel in, en de hele wereld komt je tegemoet. Peruaanse sneakers, Spaanse espadrilles, Brazilaanse slippers, Indiaanse mocassins, Afrikaanse prints, de schoenenmode is internationaler dan ooit tevoren. De etnische trend die we in veel nieuwste collecties terugzien versterkt dat alleen nog maar.

Dierenprints

Schoenentrends vinden hun inspiratie tegenwoordig overal ter wereld. Culturen mixen steeds meer, en dat geldt ook voor stijlen in de schoenmode. Neem bijvoorbeeld de dierenprints. Zebra, panter, krokodil, tijger,… allemaal Afrikaanse stijlen die hun weg naar de schoenenwereld hebben gevonden. Het is tegenwoordig nauwelijks nog te geloven dat er vroeger geen sneakers met dierenprint waren.

Western

Maar ook uit Amerika komen veel schoenentrends. Ten eerste natuurlijk de cowboylaarsjes. Details van de cowboylaarsjes vinden we terug in veel laarzen en laarsjes, voor zowel dames als heren. Soms overduidelijk, in western laarzen, maar soms ook heel subtiel in details van gewone “boots”.

En dan zijn er natuurlijk nog de mocassins. Etnische schoenen bij uitstek. Mocassins zijn gebaseerd op de schoenen zoals indianen deze al eeuwen geleden droegen. Veel mocassins zijn helemaal naar onze moderne westerse smaak aangepast, maar bij de beste merken mocassins vind je ook nog veel mocassins in de echte Indiaanse stijl.

Peru

Een etnische trend die we steeds meer zien zijn schoenen in de Inca stijl uit Peru. Mipacha en Inkkas zijn schoolvoorbeelden van deze Peruaanse trend in schoenen. Deze merken zijn helemaal gespecialiseerd in sneakers in Inca-stijl. Maar de Peruaanse invloeden zien we ook regelmatig terug in schoenen van andere merken.

Andere werelddelen

En zo zijn er nog meer schoenen trends van over de hele aardbol. Wat dacht je bijvoorbeeld van de schapenvachtlaarzen uit Australiƫ en de teenslippers uit Braziliƫ?

Europa

Maar je hoeft het niet ver te zoeken voor etnische invloeden en andere schoenentrends uit het buitenland. Ook zien we soms eeuwenoude trends terug in onze schoenen. Bijvoorbeeld de Zweedse muilen, de Spaanse espadrilles (ooit waren dat schoenen voor arme landarbeiders) en de snowboots uit Lapland.

Alleen de Hollandse houten klomp is nooit zo doorgebroken in de internationale schoenenwereld.


Onderwerpen:
Wereldschoenen, etnische trend, schoenentrends, trends schoenen.