Lopen op hakken is een kunst op zich. Tenminste, als je wilt dat het er elegant uitziet. Daarom hier tips en informatie over het lopen op hakken.

Bouw de hakhoogte op

Beginnend hakkenloopster? Begin dan met wat lagere hakken en bouw het langzaam in de hoogte op. Koop en draag steeds pumps die weer wat hoger zijn tot je de gewenste high heels bereikt hebt. Beginnend hakkenloopsters lopen zelden charmant op torenhoge hakken. Het is vaak meer klunen en zwikken.

Of begin op blokhakken

Een andere tip voor beginners is om te starten met blokhakken. Je kunt namelijk ook in de breedte afbouwen in plaats van in de lengte opbouwen.

Inlopen

Schoenen met hoge hakken lopen een stuk beter als ze eenmaal ingelopen zijn. De dat inlopen rustig thuis. Gewoon onder het koken of schoonmaken! Je man of vriend vindt het vast niet erg als hij je je op hoge hakken aantreft als hij thuiskomt.

Schuurpapier tegen vallen

Bang om op je hoge hakken weg te glijden en te vallen? Schuur dan de zool van de hakken van je nieuwe pumps of hoge sandalen met schuurpapier. Dit ze maakt ze iets ruwer en veel minder glad.

Loop in de juiste houding

Schouders naar achteren, borst naar voren. Dat is de juiste houding voor het lopen op hoge hakken. Sta met de voeten recht onder je heupen en span de buikspieren aan voor een betere balans. Je leert deze houding snel aan zodat het een automatisme wordt.

Bij het lopen zet je de voeten voor elkaar. Zet de ene voet recht voor de ander.

Zet telkens eerst de hak op de grond en rol de voet zodat je voorvoet stevig kunt neerzetten. Je loopt op je tenen met de balans op de voorvoet.

En draai met de heupen

Dit staat niet alleen vrouwelijk, maar hoort ook bij het lopen op hoge hakken. Dit vraagt namelijk om een andere looptechniek. Je beweegt vanuit de heupen bij het lopen op hakken.

Neem grote stappen

Je oefent met kleine stappen, maar bouw dat op naar grote stappen. Kijk maar eens hoe een model op de catwalk loopt.

Tenen tapen

Heb je aan het eind van een dag lopen op hoge hakken pijnlijke voeten? Bevindt deze pijn zich op de ba van je voet? Tape dan eens je derde en vierde teen (vanaf je grote teen) aan elkaar vast. Zo ontlast je de zenuw tussen deze twee tenen. Dit kan de problemen wegnemen, maar deze tip werkt natuurlijk alleen als je schoenen meet een gesloten voorkant draagt en geen peeptoes.

Kies voor een plateauzool

Bij schoenen met plateauzolen lijken de hakken hoger dan ze werkelijk zijn. Bovendien zijn schoenen met plateauzolen makkelijker en comfortabeler om te dragen.

Kies voor een brede hak

Stiletto schoenen zijn mooi om te zien. Maar lopen op zo’n dunne hak is veel lastiger en onstabieler dan een bredere hak. Sleehakken zijn wat dat betreft helemaal goed, en die kunnen behoorlijk hoog zijn!

Draag de juiste maat schoenen

De juiste maat schoenen dragen is altijd belangrijk, maar extra belangrijk bij schoenen met hoge hakken. Bij een te ruime maat krijg je snel last van blaren en bovendien is de steun veel minder. Leen dus niet de schoenen met hoge hakken van je grote zus maar schaf zelf een paar in de juiste maat en met de juiste pasvorm aan!

Maak gebruik van enkelbandjes

Als je het lastig vind om op hoge pumps te lopen is het extra vervelend als je voeten uit de schoen kunnen schieten. Dit kun je voorkomen door schoenen met een enkelbandje te dragen.

Draag hoge hakken niet te vaak

Als je altijd op hoge hakken loopt kunnen je kuitspieren krimpen waardoor je niet meer goed kunt lopen op blote voeten of platte schoenen. Trek je schoenen dus thuis uit of draag af en toe schoenen zonder hak. Het helpt ook om te variƫren in hakhoogte als je perse hoge hakken wilt dragen.

Bonus tip: Kijk hier voor aanbiedingen, informatie en tips m.b.t. pumps