Nieuwe leren schoenen moeten soms ingelopen worden. Dit komt doordat het leer in bet begin stug kan zijn. Door het lopen wordt het leer soepeler en vormt zich naar de voet.

Dat inlopen is geen plezierige bezigheid en kan gepaard gaan met blaren, daarom hier wat tips om het inlopen van schoenen te versnellen. We kijken daarbij naar het inlopen van zowel leren schoenen als synthetische schoenen van kunstleer.

Leren schoenen inlopen
Leer zet uit door vocht. Door ze aan de binnenkort te bevochtigen vormen ze zich daardoor sneller naar het model van je voet. Een truc die soms wordt toegepast is het dragen van natte schoenen in de nieuwe schoenen. Dit hoeft maar één dag. Het voelt even vervelend, maar gaandeweg de dag drogen je schoenen op in de vorm van je voet en ben je van het hele inlopen af.

Een andere truc is het ’s nachts aanbrengen van natte kranten in de schoen. De  volgende dag stap je in de vochtige schoenen en draag je deze tot ze droog zijn. Deze tweede truc werkt goed als je schoenen aan de voorkant knellen.

Synthetische schoenen inlopen
Ook schoenen van kunstleer moeten soms ingelopen worden. Bij deze synthetische schoenen is dat inlopen vervelender dan bij leren schoenen omdat je sneller blaren kunt krijgen. Kunstlederen schoenen ademen namelijk slechter waardoor je zweetvoeten krijgt en dat levert in combinatie met wrijving snel blaren op.

Het is dus zaak de plekken die wrijving veroorzaken weg te werken. Dat kan met een föhn. Je doet dan dikke sokken aan en trekt de nieuwe schoenen van nepleer aan. Met de föhn verhit ke vervolgens de plaatsen van de schoen die knellen of drukken. De sokken beschermen je tegen de hitte. Vervolgens laat je de schoenen afkoelen terwijl je ze blijft dragen. Schoenen van kunstleer vormen zich zo naar je voet. Knellen ze nog steeds? Herhaal de behandeling dan gewoon een keer.

Normaal duurt het inlopen van nieuwe schoenen vijf tot negen dagen. Door deze trucs kun je deze tijd inkorten tot niet meer dan een dag.

Zie ook: Tips bij voetproblemen