Voor bij het hardlopen is het erg belangrijk dat je de juiste hardloopschoenen draagt. De kans op blessures en voetpijn is immers bijzonder groot bij het hardlopen.. Daarom hebben wij hier een lijst met tips voor bij de aankoop van nieuwe hardloopschoenen. Waaraan moeten goede hardloopschoenen voldoen, wat zijn de beste hardloopschoenen en hoe kun je nieuwe hardloopschoenen het best passen? Hier lees je het allemaal.

Tips hardloopschoenen

 1. Gebruik speciale hardloopschoenen als je gaat hardlopen. Hardloopschoenen zijn geoptimaliseerd voor de eisen die aan schoenen gesteld worden bij het hardlopen. Daardoor heb je met echte hardloopschoenen minder snel kans op blessures en ze voorkomen spierpijn en andere pijntjes. Kijk voor goede hardloopschoenen voor weinig geld bij de aanbiedingen van hardloopschoenen bij alle belangrijke schoenenwinkels en sportwinkels.
 2. Het maakt voor de eisen die je aan een hardloopschoen stelt erg uit of je op een harde ondergrond of op een zachte ondergrond gaat lopen. Voor lopen op de weg heb je veel schokabsorbtie nodig en kun je beter weinig dan veel profiel op de zolen hebben. Op een zachte ondergrond, zoals bospaden, heb je stevige hardloopschoenen nodig met veel profiel.
 3. Wacht niet te lang met het kopen van nieuwe hardloopschoenen. Als de buitenzool versleten begint te raken neemt de schokabsorbtie van de tussenzool af waardoor je meer kans op blessures krijgt. Bovendien geeft het bijtijds kopen van nieuwe hardloopschoenen je de kans om regelmatig van schoenen te wisselen en de schoenen zodoende rustig in te lopen.
 4. Wees voorzichtig met wedstrijdschoenen. Deze schoenen zijn extreem licht en gemaakt voor echte marathonlopers waarbij iedere seconde telt. Hun lage gewicht gaat echter ten koste van de stevigheid, de schokabsorbtie en de levensduur. Bovendien zijn ze duurder. Daarom kun je ze als recreatieve hardloper beter niet gebruiken.
 5. Neem de tijd op hardloopschoenen goed te passen. Dit passen kan heel goed thuis als je de schoenen online koopt. Veel online schoenenwinkels bieden gratis bezorgen en retourneren. Het uitproberen van meerdere paren en meerdere maten is dan geen enkel probleem.
 6. Thuis passen geeft veel rust. Je kunt de schoenen rustig binnen en buiten uitproberen. Er een stukje op rennen en de schoenen goed bekijken om te beoordelen of ze aan de hier genoemde eisen voldoen.
 7. Draag bij het passen van hardloopschoenen de sokken die je ook bij het hardlopen draagt. Pas de schoenen aan het eind van de dag omdat je voeten dan iets uitgezet zijn. Deze tip geldt overigens voor het passen van alle soorten schoenen.
 8. Bij het passen van hardloopschoenen kun je het beste de veters er even uitnemen. Bij het rondlopen mag de schoen dan niet slippen (dan is deze te wijd bij de hiel).
 9. Zittend passen heeft weinig zin. Hardloopschoenen koop je immers niet om ze zittend te gebruiken, en als je gaat staan schuift je voet iets naar voren.
 10. Je hebt ongeveer een halve tot een hele centimeter speling nodig tussen de toppen van je tenen en de voorkant van de hardloopschoen.
 11. Zakken je enkel en voet bij de landing te veel naam binnen dan is er sprake van overpronatie. Dit kan blessures als een achillespeesontsteking veroorzaken.
 12. Let er op of de hielkap van hardloopschoenen goed passend is. Een te lage hielkap laat je schoen slippen, een te hoge hielkap kan een achillespeesblessure veroorzaken.
 13. Een licht verhoogde hak zorgt ervoor dat de hak ontzien wordt.
 14. Bij hardloopschoenen is het belangrijk dat de stiknaden op de juiste plek zitten. Als ze bijvoorbeeld boven de tenen zitten kunnen ze daar blaren veroorzaken.
 15. Het buigpunt van de zool moet op tweederde van de zool liggen, hier bevindt zich de bal van de voorvoet.
 16. We schreven het al, goede hardloopschoenen zijn belangrijk. Bezuinig dus niet op je loopschoenen. Goedkope hardloopschoenen zien er misschien net zo uit als de schoenen van de topmerken, maar de kwaliteit is veel minder. Zo verliezen goedkope hardloopschoenen bijvoorbeeld veel sneller hun demping. Bij de beste hardloopschoenen vind je een overzicht van de beste hardloopschoenen merken.

Meer informatie

Onderwerpen:
Beste hardloopschoenen, beste loopschoenen, hardlopen tips.