Leren schoenen of laarzen moet je nooit drogen door ze bij de verwarming te zetten. Ook je schoenen van leer laten drogen in een afgesloten ruimte is niet aan te raden. Maar hoe kun je leren schoenen en leren laarzen dan wel drogen?

Nooit bij de verwarming, in de zon of met de föhn

Leer blijft een levend materiaal. Ook al is het leer verwerkt tot een schoen, laars of tas. Leer moet dus kunnen blijven ademen. Dit is de reden dat je schoenen en laarzen beter niet in een afgesloten ruimte kunt laten drogen. Het drogen van schoenen en laarzen bij de verwarming of een andere warmtebron (bijvoorbeeld een föhn) is helemaal uit den boze. Het leer van de schoenen wordt dan hard en kan gaan barsten.

Zo kun je schoenen drogen

Het is veel beter om de schoenen en laarzen op kamertemperatuur te laten drogen in een ruimte die goed geventileerd is.

Het drogen van de schoenen kun je versnellen door deze te vullen met oude kranten. Het vocht trekt dan in de kranten. Je kunt het papier na een paar uur eventueel vervangen door andere kranten.

Je verlengt de levensduur van je schoenen en laarzen door deze na het drogen in te smeren met een goede schoencrème. Door dit schoensmeer goed in te poetsen wordt het leer weer zacht en soepel en zal niet snel barsten en scheurtjes gaan vertonen.

Zie ook: Meer tips onderhoud en schoonmaken schoenen

Onderwerpen:
Leren schoenen drogen, leren laarzen, lederen schoenen, leer, leder.