Loafers zijn al vele jaren populaire instapschoenen. Deze instappers kunnen door vrouwen en mannen gedragen worden.

Vele hippe (en ook minder hippe) merken hebben loafers in de aanbieding. Het zijn vaak comfortabele schoenen die je makkelijk kunt aan- en uittrekken.

Wil je weten wat er allemaal aan loafers te koop is? Kijk dan bij de aanbiedingen van instapschoenen / loafers voor het aanbod van alle belangrijke online schoenenwinkels in Nederland.

Wat zijn loafers?

Loafers zijn instappers die minder open op de wreef zijn dan ballerina’s. Qua vorm lijken loafers meer op een mocassin dan op een ballerina, maar loafers zijn vaak meer gekleed.

Loafers, ook wel slip-ons genoemd, komen oorspronkelijk uit Noorwegen. Daar waren ze begin jaren 30 al populair.  Loafers werden in Noorwegen gezien als de optimale casual schoen die je makkelijk kon aanschieten. Een soort klomp, maar dan veel comfortabeler om te dragen.

Via Europa komen de instappers in Amerika terecht waar het toonaangevende tijdschrift Esquire er er een paar pagina’s over schrijft. De populariteit neemt snel toe als de schoenenfabrikant Spaulding de Noorse instappers in Amerika gaat produceren. Bij deze Amerikaanse variant wordt ook voor het eerst de benaming loafers gebruikt.  Loafer is afgeleid van ‘loafing around’ (slenteren).

Eind jaren 30 zijn de loafers populair als casual schoenen voor mannen, en ze zullen niet meer uit het straatbeeld verdwijnen. In de jaren 50 komen er nieuwe varianten op loafers zoals de weejuns (een verbastering van Norwegians), een instapper met een reep leer mete en cut-out over de wreef van de schoen. Studenten maken hier een ‘penny loafer’ van door een muntje onder het leer te plaatsen.

Een derde populaire variant uit de jaren 50 is de ’tassel loafer’. Dit zijn loafers met een kwastje. Dit type kom je tegenwoordig nog vaak tegen, maar dan met een hak.

Deze loafers waren vooral in Amerika populair, maar de loafer maakt eind jaren 60 in Europa een comeback dankzij Gucci. Dit modehuis brengt dan enkele vernieuwende loafers uit die vooral bij zakenlieden erg aanslaan. Het is Gucci die ook de eerste loafer met metalen strap aan de bovenkant van de wreef uitbrengt.

Waren deze loafers nog vooral herenschoenen, tegenwoordig zijn er vooral veel loafers voor dames. Deze zijn gemaakt van diverse stoffen als su├ęde of leer en vaak versiert met glitters, studs of andere versierselen.