Soms tref je het, en zit een paar nieuwe schoenen meteen als gegoten. Maar soms ook knellen ze nog op bepaalde plaatsen of zijn ze nog wat stug. Moet je nu de schoenen terugsturen? Nee, waarschijnlijk is het alleen een kwestie van inlopen. De nieuwe schoenen moeten nog naar de vorm van je voeten gaan staan.

Nieuwe schoenen inlopen

Het is bij nieuwe schoenen altijd belangrijk dat je er niet meteen lange wandelingen mee gaat maken. Trek dus voor die stedentrip eerst nog ingedragen schoenen aan en geeft je nieuwe schoenen eerst de kans zich naar jouw voeten te vormen. Dat doe je door ze thuis te dragen, of alleen bij korte uitstapjes buiten de deur.

Als je ze dan thuis draagt, ga dan niet op de bank zitten maar loop wat rond en loop af en toe de trap op en af. Het effect is extra goed als je er een paar dikke sokken bij aantrekt. Als je zo een uurtje rondgelopen hebt zijn de schoenen meestal al ingelopen. Zoveel tijd hoeft inlopen dus niet te kosten.

Doe het inlopen bij voorkeur ’s avonds, dan zijn je voeten namelijk dikker. Anders loop je de kans dat ze aan het eind van een dag nog krap zitten.

Schoenen vormen door ze te verwarmen

Maar wat als de schoenen na dit inlopen nog steeds niet zo lekker zitten? Dan zijn de schoenen waarschijnlijk gemaakt van een erg stug materiaal gemaakt dat zich tijdens het dragen niet makkelijk laat uitrekken. Het uitrekken kost dan wat meer tijd.

Om dit uitrekken te bespoedigen kun je de schoenen verwarmen. Dat doe je bijvoorbeeld met een föhn. Na het verwarmen van de schoenen trek je eerst een paar dikke sokken aan en dan de nieuwe schoenen. Door de warmte vormt het leer of ander materiaal zich beter om je voet, en dat blijft zo als de schoenen weer afkoelen. Op die manier heb je de schoenen perfect passend gemaakt. Maatwerk voor je voet.

Verwarm vooral de plaatsen waar het knelt. Deze probleem plekken moeten goed warm zijn als je ze aantrekt. Herhaal de procedure als het niet meteen werkt.

Schoenen in de vriezer

Er zijn ook mensen die er voor kiezen om de schoenen in te vriezen. Ze vullen dan voor iedere schoen een diepvrieszakje met water en doen deze in de schoen op een manier dat de schoen zoveel mogelijk gevuld is. De schoenen gaan vervolgens met een plastic zak in de vriezer.

Het water bevriest, zet daardoor uit, en rekt de schoenen op die manier op. Ze gaan dus niet naar je voet staan zoals bij de voorgaande tip, maar de schoenen worden wel ruimer. Een uur of vier in de vriezer is voldoende.

Zorg ervoor dat de zakjes in de schoen, en de zak waarin de schoenen zitten niet lekken. Je wilt immers geen waterschade aan je nieuwe schoenen.

Spray om schoenen in te lopen

Bij sommige schoenenwinkels verkopen ze ook sprays die het leer of synthetisch materiaal van de schoen zachter maken zodat deze naar je voet gaan staan als je de schoenen aantrekt.

Schoenen uitrekken met een schoenspanner

Een andere methode is het gebruik van een schoenspanner. Ook dit apparaatje dat schoenen uitrekt koop je bij de schoenenwinkel. Trek na gebruik van een schoenspanner wel meteen de schoenen aan want anders raken ze misschien juist uit model in plaats van dat ze naar je voeten gaan staan.

Sommige schoenenwinkels beschikken over een automatische schoenenspanner. Een machine waarmee ze de schoenen kunnen oprekken.