Een avarca is een traditionele Spaanse sandaal. Deze Spaanse sandalen of avarcas worden ook wel menorquinas genoemd naar eiland Menorca waarvandaan deze sandalen oorspronkelijk komen. Tegenwoordig zie je de avarcas echter in heel Spanje, en ook steeds meer in Nederland en België.

Vroeger werden de avarca’s door de arme lokale bevolking van versleten autobanden gemaakt. Tegenwoordig worden er voor deze Spaanse sandalen echter heel wat luxere materialen gebruikt. De moderne avarca is van leer met een rubberen zool.

Er is ook een schoenmerk Avarcas dat deze Spaanse sandalen maakt, maar ook veel andere Spaanse schoenmerken hebben avarcas menorquinas schoenen in hun collectie.

Wat is een avarcas menorquinas schoen?

Het uiterlijk van avarcas wordt gekenmerkt door een gesloten wreef, maar wel met open tenen. De achterste helft van de avarca is helemaal open, op een hielbandje na. Dit hielbandje is erg belangrijk want deze zorgt ervoor dat de Spaanse sandaal goed blijft zitten. Goede avarcas hebben dan ook een hielbandje van sterk leer. Ook behoren de Spaanse sandalen soepel te zijn.

Kijk hier voor aanbiedingen van Avarca schoenen.

Moderne avarcas

Zoals bij alle traditionele schoenen (zoals bijvoorbeeld espadrilles en mocassins) zijn ook avarcas schoenen die erg gemoderniseerd worden. Tegenwoordig kom je ze met gespen, klittenband, hakken en andere modieuze toevoegingen tegen. Ook zijn avarca sandalen in opvallend veel kleuren te koop. Het zijn dan ook schoenen die heel goed bij zomerkleding in vele kleuren passen.

Populaire Spaanse sandalen

In Spanje loopt iedereen op deze Spaanse sandalen. Vrouwen en mannen, meisjes en jongens, arm en rijk. Zelfs de Spaanse koninklijke familie wordt regelmatig op ‘Avarcas menorquinas’ gespot.

De geschiedenis van de avarca sandalen gaat veel verder terug dan die van de bovengenoemde autobanden. Al ver voor Christus werd Menorca door Carthago verovert, en de Carthagenen zouden toen leren sandalen gedragen hebben die sterk op de Avarcas menorquinas zouden hebben geleken.

Onderwerpen:
Avarca sandalen, avarcas menorquinas schoenen, Spaanse sandalen.