Goede wandelschoenen zijn belangrijk als je grote stukken loopt. Goede wandelschoenen voorkomen blaren, vermoeide voeten maar ook klachten elders in het lichaam. Hier 10 tips voor bij de aanschaf van goede wandelschoenen,

  1. Kies voor een wandelschoen die bij het gebruik past. Als je wandelschoenen gebruikt om met de hond te wandelen heb je minder zware wandelschoenen nodig dan dat je er de Vierdaagse mee loopt.
  2. Let bij de aanschaf van wandelschoenen op trekkingklasse waarin deze is ingedeeld. A-klasse wandelschoenen zijn geschikt voor vlak en licht glooiend terrein (dus geschikt voor in Nederland). Met B-klasse wandelschoenen kun je ook goed in de bergen lopen. Klasse C (zware trekkingschoenen) en D (klimschoenen) zijn voor het echt zware werk.
  3. Normaal gesproken is leer het beste materiaal bij schoenen maar veel goede wandelschoenen zijn gemaakt van kunststoffen die zeer goed ademen (bijvoorbeeld Gore-Tex of Event). Dit materiaal voorkomt blaren. Bij goede, maar duurdere, wandelschoenen wordt deze kunststof vaak gecombineerd met leer.
  4. Zolen zijn een heel belangrijk deel van de wandelschoen. De zool zorgt voor grip. Vibram is de meest bekende fabrikant van zolen. Goede wandelschoenen hebben vaak Vibram zolen.
  5. Bezuinig niet op wandelschoenen maar kies schoenen van een goed merk. Kijk bij de beste merken wandelschoenen wat de beste merken zijn of kijk bij de aanbiedingen van de beste winkels om te zien wat goede wandelschoenen kosten.
  6. Hoge wandelschoenen zijn het best geschikt voor wandelen op een slechte ondergrond. Ze voorkomen zwikken. Ook mensen met zwakke enkels kunnen het best hoge wandelschoenen dragen. Hoge wandelschoenen houden je voeten ook beter droog, bijvoorbeeld als je door plassen loopt.
  7. Maar over plassen water gesproken, opgepast, niet alle wandelschoenen zijn waterdicht.
  8. Lage wandelschoenen zijn luchtiger om te dragen en vaak wat lichter. Voor het lopen op vlakken paden voldoen ze prima. Mids (halfhoge wandelschoenen) zijn een tussenvorm, maar de steun die ze bieden is nauwelijks beter dan die van lage wandelschoenen.
  9. Wandel je altijd onder heel warme omstandigheden? Dan zijn wandelsandalen voor jou mogelijk interessant.
  10. Zoals alle schoenen moet je wandelschoenen altijd aan het eind van de dag passen. Bij wandelschoenen is dat zelfs extra belangrijk. Je voeten zetten gaandeweg de dag altijd op (vooral onder het wandelen) zodat een schoen die ’s morgens past ’s middags te krap kan zijn.

Zie ook: Wandelschoenen informatie


Onderwerpen:
Wandelschoenen tips, beste schoenen wandelen, beste wandelschoenen kopen, trekkingschoenen, hiking schoenen.