Blaren op je voet. Iedereen kent die ellende wel. Blaren na bijvoorbeeld een lange wandeling, bij heet weer of bij nieuwe schoenen. Hier een reeks tips om blaren te voorkomen.
Maar eerst: Wat is een blaar?
Wat zijn blaren?
De blaren die je kunt krijgen van lopen zijn drukblaren. Dit zijn holtes onder de opperhuid en boven de lederhuid waarin vocht opgehoopt zit. Deze blaren ontstaan door wrijving. Doordat er de hele tijd iets tegen de huid aanschuurt (bijvoorbeeld een schoen, een sok of een teen) gaat het lichaam op de betreffende plek vocht produceren. Het lichaam maakt eigenlijk een stootkussentje gevuld met vocht, maar aangenaam is dit kussentje (de blaar) niet. Het veroorzaakt druk en het doet pijn.
Soms maakt de wrijving bloedvaten kapot waardoor er bloed vrij komt. Zo ontstaan er bloedblaren.
Hoe ontstaan blaren?
Blaren kunnen op verschillende manier ontstaan. Dit zijn enkele veel voorkomende redenen:
- Door warmte zetten je voeten uit. Daardoor worden je schoenen te klein en gaan schuren tegen de huid.
- Er komt zand, een steentje of andere rommel in je schoenen of sokken. Deze korrels schuren tegen je huid aan.
- Door vocht (bijvoorbeeld zweet) worden je voeten zachter en kwetsbaarder. Ze verdragen de schuring van je schoenen of sokken niet langer.
- Warme voeten verhogen de kans op blaren, maar koude voeten doen dat ook. Kou belemmert namelijk de doorbloeding van de huid.
Het gevaar van blaren
Tips om blaren te voorkomen
Maar hoe voorkom je blaren? We hebben weer een rijtje voor je:
- Zorg er voor dat je schoenen en sokken goed passen. Zowel knellende als te ruime schoen geven wrijving.
- Draag als je gaat wandelen goede wandelschoenen. Deze zijn er voor gemaakt en zijn dus optimaal ontworpen om te voorkomen dat je voeten gaan schuiven en dat het leer je voeten gaat irriteren.
- Goedkope nep-leren schoenen veroorzaken zweetvoeten, en zoals we al aangaven maakt vocht je voeten kwetsbaar. Schoenen moet goed ventileren.
- Hou je nagels kort (maar niet TE kort) en knip ze recht af om ingroeien te voorkomen.
- Draag sokken zonder naden. Deze oneffenheden kunnen de huid van de voet irriteren met blaren als gevolg. Je hebt speciale wandelsokken.
- Ga je een lange wandeltocht maken, zoals een wandelvakantie of een wandelvierdaagse? Begin dan al vier weken daarvoor met het gebruik van voetenzalf die je huid sterker maakt. Kampferspiritus wordt hier veel voor gebruikt. Dit goedkope maar zeer doeltreffende middel tegen blaren koop je bij de drogist.
- De eelt van je voeten verwijderen wordt ook vaak als remedie tegen blaren genoemd. In ieder geval voorkomt het dat je onder je eelt blaren krijgt. Dat kan namelijk ook, en dat in pijnlijk en heel lastig te verwijderen.
- Voor het lopen kun je zwakke plekken op je voet (daar waar het schuurt of waar je vaker blaren hebt) afplakken met leukoplast. Let op dat je geen ribbels maakt, want die bevorderen juist weer het ontstaan van blaren.
- Was je voeten voor het lopen alleen met koud water. Warm water en zeep maken je voeten zacht. Droog de voeten goed af.
- Vlak voor het lopen kun je je voeten insmeren met vaseline of uierzalf. Maar doe dit niet als het warm weer wordt. Deze zalf, die vocht tegenhoudt en daardoor voorkomt dat je voeten week worden, kan namelijk ook de transpiratie bevorderen en zodoende blaren veroorzaken.
- Strooi voor het lopen (en eventueel tussendoor) talkpoeder in je schoenen. Talkpoeder voorkomt zweetvoeten en daarmee weke voeten.
- Trek bij rustpauzes eventueel de schoenen en sokken even uit om de voeten te laten drogen.