Gras lijkt zo onschuldig, maar gras kan vervelende en hardnekkige vlekken op je schoenen veroorzaken. Vooral witte sneakers en andere witte schoenen zijn gevoelig voor grasvlekken. Hier tips voor het verwijderen van grasvlekken van schoenen.

Lauw water en milde zeep

De meest veilige methode voor het verwijderen van grasvlekken van schoenen is via een lauw sopje met milde zeep. Probeer dit dus eerst. Vaak volstaat dit al, zowel bij leren schoenen als canvas schoenen..

Schoenen schoonmaken met afwasmiddel

Een afwasmiddel is vrij mild, en kan dus ook gebruikt worden als gewone milde zeep niet lukt. Let er wel op dat het afwasmiddel geen kleur afgeeft. Bij alle onderstaande tips geldt: Probeer het schoonmaken eerst uit om een veilig, onzichtbaar, plekje van de stof.

Nieuwe schoenen nodig? Kijk op de Schoenmaatvinder voor alle schoenen in jouw schoenmaat bij de beste winkels van Nederland.

Grasvlekken schoenen te lijf gaan met alcohol

Ook alcolhol is een relatief veilige manier om vlekken van schoenen te verwijderen. Alcohol is ook goed voor grasvlekken.

Verdunde ammonia of citroensap

Of gebruik verdunde ammonia of citroensap. Ook hier eerst proberen op een klein onopvallend plekje.

Witte schoenen reinigen met bleek

Reinigen met choor of bleek is altijd eng, maar soms ook de enige manier om witte schoenen van hardnekkige vlekken te ontdoen. Zie dit als een laatste redmiddel. Probeer het bleekmiddel eerst uit op een veilig (onzichtbaar) stukje van de schoen. Gaat dat goed? Dep de vlek dan heel voorzichtig met bleek aan.

Goed laten drogen!

Let op, welke manier van reinigen je ook kiest, maak de schoen achteraf goed schoon met water en laat deze rustig drogen. En met rustig drogen bedoelen we NIET bij de verwarming of in de zin, want dan drogen de schoenen uit. Dat is vooral slecht voor leren schoenen.

Schoenen in de wasmachine

Je leest vaak dat schoenen gewoon in de wasmachine mogen. Wij zijn daar echter niet zo’n voorstander van. Materialen als canvas kunnen daar goed tegen, maar veel schoenen zijn gelijmd, en voor het lijm is de wasmachine minder mild. Een lijmlaag kan dan loslaten. Ook kunnen rubberen zolen krimpen als je te warm wast.

Zo voorkom je (gras)vlekken in je schoenen

Voor leren en suede schoenen zijn vuilafstotende sprays te koop. Die zijn er niet voor niets. En nee, ook niet alleen voor de verkoper in de schoenenwinkel die je ze altijd probeert aan te smeren als je leren schoenen koopt. Deze sprays voorkomen echt grasvlekken en andere vlekken, en het gebruik is aan te raden als je lederen of suede schoenen lang mooi wilt houden.

Maak je schoenen altijd eerst goed schoon van je gaat sprayen.

Zie ook: Alle tips onderhoud en schoonmaken schoenen.


Onderwerpen:
Schoenen schoonmaken, grasvlekken schoenen verwijderen, sneakers, grasvlekken van schoenen halen.