Het kenmerk van espadrilles is dat ze beschikken over een zool van touw. Maar het gevlochten touw zien we ook steeds vaker bij andere schoenen terug.

Vaak worden ook deze schoenen voor het gemak ook espadrilles genoemd maar de echte espadrille is een eenvoudige schoen, een instapper.

Klassieke espadrilles

Deze schoen is dan ook afgeleid van de werkschoenen die de boeren in het Pyreneeën gebied droegen, de originele espadrilles of alpargatas zoals ze in Spanje heten. Wat bij ons de klompen zijn waren in de Pyreneeën de espadrilles / alpargatas.

De originele espadrilles werden al in de 14e eeuw (Middeleeuwen) gedragen. Deze hadden nog geen touw als zool, maar deze zolen waren gemaakt van gevlochten esparto, een zeer sterke grassoort die in de bergen groeit.

Moderne espadrilles

De moderne espadrille heeft een zool van twijgen van jute. Deze twijgen worden in elkaar gevlochten en vervolgens via een mal en warmte in de juiste vorm gebogen. Daarna wordt alles vastgezet en gevulkaniseerd. Dat laatste houdt in dat er onder zeer hoge temperaturen zwavel wordt toegevoegd. De zwavel zorgt er voor dat de jute zolen sterk en flexibel worden.

De espadrille als modieuze schoen werd in 1970 “uitgevonden” door  Yves Saint Laurent. Hij ontwierp de eerste espadrille met sleehak die hij door de Spaanse espadrille fabrikant Castañer liet maken. Deze op de espadrille geïnspireerde damesschoen werd een groot succes.

Andere schoenen met touw

Sindsdien komen er onder de noemer espadrille heel veel verschillende schoenen op de markt. Nog steeds vaak met blokhak. Soms zijn het eenvoudige instappers voor dames en heren die nog enigszins op de klassieke originele espadrilles lijken, maar vaak ook zijn het modieuze pumps en sandalen voor dames die eigenlijk alleen het touw op de zool met een echte espadrille overeenkomen.

Ook sneakers, veterschoenen en andere schoenen zien we dit zomerseizoen soms met een zool van touw. Het geeft de schoenen een leuk zomers tintje.

Kijk bij de beste merken espadrilles voor de mooiste schoenen met zolen van touw. Of kijk bij de aanbiedingen van espadrilles wat de beste schoenenwinkels allemaal aan espadrilles in de aanbieding hebben.

Onderwerpen:
Espadrille schoenen, schoenen met een zool van touw, alpargatas, espadrilles, dames, heren.