Zweetvoeten zijn een last voor menig vrouw en man. Voor jezelf zijn zweetvoeten niet fijn, maar je omgeving is er ook niet blij mee. Vooral niet als de schoenen uitgaan.

Daarom hier wat nuttige tips tegen zweetvoeten. Voor jezelf, en voor iedereen in je omgeving.

Draag schoenen van materialen die goed ventileren

Schoenen van leer ventileren veel beter dan schoenen van kunstleer of een ander synthetisch materiaal. Heb je last van zweetvoeten? Kies dan altijd voor echt leren schoenen (dus niet alleen de binnenkant). Die zijn wel wat duurder dan schoenen van nepleer, maar er zijn altijd acties waarbij deze schoenen met hoge korting worden verkocht.

Draag schoenen die extra goed ventileren

Er zijn schoenmerken die erom bekend staan dat ze extra goed zijn tegen zweetvoeten. Geox staat op dit gebied op eenzame hoogte. Heb je last van zweetvoeten, dan is dit Italiaanse schoenmerk een absolute aanrader. Geox maakt schoenen voor heren, dames, jongens en meisjes. Andere goede merken zijn Nike (met de Nike Air Max) en Clarks (de modellen met de Active Air technologie).

Draag katoenen of wollen sokken

Wat voor de schoenen geldt dat geldt ook voor de sokken. Gebruik ook hiervoor natuurlijke materialen en draag geen synthetische sokken om zweetvoeten te voorkomen. Wissel eventueel gedurende de dag van sokken, en was de sokken niet met een wasverzachter (dit vermindert namelijk het vochtopnemend vermogen).

Desinfecteer je voeten

Zweetvoeten (of eigenlijk stinkvoeten) worden veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën doden is een tijdelijke oplossing. Gebruik hiervoor antibacteriële zeep of jodium. Helaas komen de bacteriën weer vrij snel terug en daarmee de zweetvoeten.

Gebruik meer dan één paar schoenen

Wissel je schoenen af te toe af. Dan kunnen de schoenen luchten en dat scheelt enorm in het ontstaan van zweetvoeten. Koop dan wel een extra paar echt leren schoenen (zie boven).

Gebruik open schoenen

Open schoenen zijn natuurlijk ideaal voor het doorluchten. Draag als het weer dat toelaat leren sandalen of leren slippers en je zal weinig of geen last hebben van zweetvoeten. Binnenshuis kan je deze open schoenen het hele jaar dragen.

Gebruik inlegzooltjes

Er zijn speciale inlegzooltjes die het overtollige zweet absorberen, bijvoorbeeld de bekende Geurvreters. Je kunt bij die winkels ook voetspray kopen om op de voeten of in de schoenen te spuiten.
Hier koop je alles tegen zeetvoeten

Gebruik boorzuurschilfers

Via dezelfde winkels kun je ook boorzuurschilfers kopen. Dat is minder eng spul dan het klinkt. Boorzuur kun je in poedervorm in je sokken en schoenen strooien. Talkpoeder en zinkzalf worden ook wel gebruikt om het vocht te absorberen, maar deze huismiddelen zijn minder effectief.

Zie ook: Advies bij voetproblemen

Onderwerpen:
Zweetvoeten, stinkvoeten, voetengeur, stinkende voeten, tegen stinkschoenen.