Wandelschoenen

Voor een stevige wandelschoenen zijn goede wandelschoenen onmisbaar. Of dat nou een dagelijkse flinke wandeling met de hond is, een wandelvakantie of een sporadische lange wandeling in het weekend.

Daarom hier informatie, aanbiedingen en tips met betrekking tot wandelschoenen.

De beste wandelschoenen kopen

Meer informatie wandelschoenen

Goede wandelschoenen zijn dan een verantwoordelijke investering, want goede wandelschoenen beschermen je tegen blessures en andere lichamelijke klachten.

Hier hebben we alle informatie over wandelschoenen verzameld (en dat is heel wat). Alle informatie voor het aanschaffen van goede en verantwoorde wandelschoenen.

Categorieën wandelschoenen

Wandelschoenen worden meestal ingedeeld in één van vier categorieën, A t/m D. Hieronder informatie over deze verschillende categorieën wandelschoenen.

Categorie A wandelschoenen

Hierbij staat categorie A voor lichte wandelschoenen die je in Nederland kunt gebruiken voor een boswandeling of een wandeling over asfalt. Op een verharde weg slijten ze vaak minder snel dan de schoenen van een hogere categorie.

Categorie B wandelschoenen (de standaard)

Dan categorie B wandelschoenen bijvoorbeeld. Deze zijn nog steeds soepel om te dragen maar van een iets zwaardere kwaliteit. Met categorie B schoenen kun je de bergen in. Ze zijn stevig, geven meer steun, zijn waterbestendig en ademen goed. De meeste wandelschoenen in de winkel zijn categorie B wandelschoenen.

Categorie C wandelschoenen (lichte bergschoenen)

Bij Categorie C kom je bij de wandelschoenen voor het stevigere werk. Deze schoenen zijn ook geschikt voor ruiger terrein en geven meer grip. Ook komen de stijgijzers, voor het beklimmen van bergen, bij deze wandelschoenen al om de hoek kijken. We praten hier al over bergschoenen.

Categorie D wandelschoenen (zware bergschoenen)

Maar als je echt wil klimmen heb je categorie D schoenen nodig. Deze zijn geschikt voor klimijzers, hebben een zeer stijve zool en zijn zelf ook heel stijf en stug. Wandelschoenen noem je deze schoenen niet meer, maar bergschoenen.

Bergschoenen

De schoenen in de zwaarste categorieën worden ook wel bergschoenen genoemd. Aan bergschoenen worden hogere eisen gesteld dan aan lichtere wandelschoenen. Maar ook bergschoenen heb je in lichte en zwaardere varianten.

Je hebt bijvoorbeeld lichte bergschoenen die ook prima in Nederland als wandelschoenen worden gebruikt, cross-hikers die meer steun bieden maar daardoor in minder comfortabel zijn, cross country schoenen die helemaal ontworpen zijn voor het lopen in ruw bergterrein en klimschoenen voor het rechtop de berg op.

En dan zijn er nog de bergsandalen, sandalen voor het lopen op het allerzwaarste terrein.

Wandelsandalen

Bergsandalen zijn stevige wandelsandalen. Deze wandelsandalen zijn geschikt voor een stevige en lange wandeling. Sterk en comfortabel. Met zolen die goede grip bieden. Wandelsandalen zijn goede wandelschoenen voor het lopen in warme oorden. Een uitstekend alternatief voor als het te warm is voor gewone bergschoenen.

Kijk bij de beste wandelsandalen voor de beste merken en aanbiedingen. Populaire merken wandelsandalen zijn onder andere Teva (de meer bekende outdoor sandalen), Keen, Meindl en Jack Wolfskin.

Hoge wandelschoenen of lage wandelschoenen?

Wandelschoenen heb je in verschillende hoogtes. Zowel hoog als laag hebben hun voordelen. Zo geven hoge wandelschoenen extra steun aan de enkels wat vooral in bergachtig en heuvelachtig gebied een voordeel is. Lage wandelschoenen laten je voeten meer vrij en lopen plezieriger op vlakke wegen.

De hoogste wandelschoenen worden ook wel wandellaarzen genoemd. Deze wandelschoenen zijn niet alleen hoger, maar bieden vaak ook extra goede bescherming tegen water en regen. Meestal zijn ze gemaakt van waterdicht gore-tex.

Nog een graadje langer zijn de outdoor laarzen. Dit zijn een mix van wandellaarzen, werklaarzen en regenlaarzen. Dit zijn meer dan wandelschoenen, de allrounders onder de laarzen.

Wandelschoenen voor dames

Wandelschoenen voor heren, wandelschoenen voor dames, het lijkt geen verschil te maken. OP hoogstens de kleur en wat kleine maten na dan. Maar schijn bedriegt. Er zijn wel degelijk verschillen tussen wandelschoenen voor heren en wandelschoenen voor dames.

Die verschillen zitten hem in de vorm van de voet die verschilt tussen mannen en vrouwen. Bij dames is de voorvoet vaak wat breder en de hiel juist smaller. Bij het ontwerp van echte wandelschoenen voor dames is daarmee rekening gehouden. En zo zijn er nog meer kleine verschillen.

Wandelschoenen voor kinderen

Ook voor kinderen zijn wandelschoenen natuurlijk erg belangrijk. Zeker zo belangrijk als voor volwassenen, want het groeiende kinderlichaam vraagt onder alle omstandigheden om goede schoenen.

Bij de tips wandelschoenen kinderen geven we tips voor bij het kiezen, kopen en dragen van de beste wandelschoenen voor kinderen.

De beste wandelschoenen merken

Goede wandelschoenen ontwerpen en maken is een vak apart. Daarom is er veel verschil in kwaliteit tussen de wandelschoenen van de beste gespecialiseerde merken en zo maar wandelschoenen.

We raden dus sterk de wandelschoenen van de beste wandelschoenen merken aan. Dat zijn wandelschoenen van de hoogste kwaliteit die het best voor lichaam en voeten zijn tijdens wandelingen op ieder terrein.

Het zijn schoenen die je voeten droog houden en veel grip en steun geven en prima ademen. Deze wandelschoenen en wandellaarzen kunnen van echt leer zijn, maar ook van geavanceerde synthetische stoffen als Gore-Tex en Cambrella die nog beter zijn als materiaal voor wandelschoenen dan echt leer. Kijk bij meer informatie over wandelschoenen voor meer informatie.

Bekende (en goede) merken wandelschoenen zijn ondermeer Meindl, Lowa, Merrell. Salomon en Hanwag. In het bovenstaand overzicht met beste wandelschoenen merken vind je ze allemaal (en meer) en aanbiedingen van al deze beste wandelschoenen.

Meer tips wandelschoenen

Kijk bij tien tips wandelschoenen voor nog meer handige tips voor bij het kiezen en kopen van wandelschoenen.

Wandelschoenen als streetwear

De echte wandelschoenen zijn niet echt geschikt voor dagelijks gebruik in de stad. Maar we zijn ook mooie streetwear wandelschoenen. Dit zijn stoere schoenen die het uiterlijk en de uitstraling hebben van wandelschoenen.

Zie ook